Podeli vest

Evropska unija je saopštila da je zabrinuta zbog posledica koje bi uredba Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom pokrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska unija
Foto: Shutterstock

EU apeluje na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji koordinira Brisel.


U saopštenju u kome se se navodi da je EU obaveštena o uredbi Centralne banke takozvanog Kosova, koja danas treba da stupi na snagu, napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju iz Srbije.


“EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, naglašava se u saopštenju.


Dodaje se da kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: