Podeli vest

Misija EULEKS saopštila je da nema izvršni mandat da sprovodi istragu o događajima u selu Banjska na severu KiM. Portparol misije je naglasio da se aktivnosti EULEKS-a sprovode u skladu sa mandatom te misije i u okviru organičenja koje diktira aktuelna bezbednosna situacija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic/File

“U skladu sa svojim mandatom i u okviru ograničenja vezanih za tadašnju bezbednosnu situaciju, EULEKS je pažljivo pratio razvoj događaja tokom čitave operacije kosovske policije, u bliskoj koordinaciji sa kosovskom policijom i snagama Kfora i NATO”, naveo je portparol za portal Pavlović tudej.

“Misija EULEKS nastavlja da prati aktivnosti koje sprovode kosovske vlasti u vezi sa tim napadom kao što su istražne radnje, pretresi i pretrage”, dodaje se u saopštenju portparola. U dopisu koji je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio šefu misije Euleksa Đovani Pjetru Barbanu iznosi se zahtev povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri lica srpske nacionalnosti, koji su život izgubili u tragičnim događajima od 24. septembra u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

“Imajući u vidu da smo obavešteni da će se obdukcija tela sprovesti u narednim danima, a da do zaključenja ovog dopisa ona nije izvršena, zahtevamo da omogućite da obdukciji koja će se obaviti u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana”, navodi se u dopisu. Ispunjenje ovog zahteva, ističe se u tekstu, je od vitalne važnosti da se kredibilno i transparentno utvrde okolnosti stradanja lica srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovane sumnje da su brutalno likvidirana nakon što su se predala.

“Ova činjenica posebno je relevantna u slučaju ubijenog Igora Milenkovića. U slučaju da ne omogućite izvršenje ovog zahteva, tražimo da obezbedite uslove da nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana sprovede posebnu obdukciju”, piše u dopisu.

S toga, dodaje se, a imajući u vidu delokrug nadležnosti Misije kao i osetljivost okolnosti pod kojima je smrt nastupila, kao i navedene indicije da je određenim licima nakon lišavanja slobode oduzet život iz neposredne blizine, ali i da je korišćeno i snajpersko naoružanje, tražimo da hitno postupite po našem zahtevu i obezbedite transparentnost istraživanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: