Podeli vest

Do marta, računi za struju penzionerima sa najnižim primanjima dodatno se umanjuju za hiljadu dinara. Vlada je Izmenama Uredbe o energetski ugroženom kupcu, pravo na olakšice za struju, gas i grejanje proširila i za domaćinstva sa uvećanom novčanom pomoći.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Bilten.rs

Izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu predviđaju da penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju budu niži za dodatnih 1.000 dinara do kraja grejne sezone.

Računi će biti umanjeni za 1.000 dinara onima čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara.

Prijave će biti moguće od sledeće sedmice i to na šalterima u opštinama

Najsiromašniji građani cele godine, mesečno mogu dobiti: do 250 besplatnih kilovatsati struje, a tokom šest meseci grejne sezone – i do 770 kilovat-časova gasa, ili mesečni račun za grejanje iz toplana umanjiti i do 60 odsto.

A to pravo već imaju primaoci: socijalne pomoći, dečijeg dodatka, tuđe nege, siromašna seoska domaćinstva, bolesni. Izmenama Uredbe sada je pridodata još jedna kategorija.

Pravo na sticanje statusa “energetski ugroženog kupca” mogu ostvariti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda. Svake godine 1. aprila i 1. oktobra pravi se presek i prijava za ovu meru.

Do sada je energetske povlastice koristilo oko 72.000 najugroženijih građana. U Vladi računaju da će ublažavanjem kriterijuma povećati taj broj, jer novca ima za tri puta više korisnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: