Podeli vest

Ako svaki dan napravite pravi broj koraka, živite duže. Njujorška studija pokazuje koliko bi ih zapravo trebalo da bude u odnosu na broj godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Trebalo bi da hodate 10.000 koraka dnevno! Ovo je dobro poznato pravilo koje se prvobitno vraća u reklamnu kampanju . Ali i istraživanja potvrđuju ovaj broj, bar do određene starosti.

10.000 koraka, ali samo do 60 godina

Nedavno je meta-analiza istraživačkog tima na čelu sa Amandom Paluč sa Univerziteta u Masačusetsu pokazala da su ljudi mlađi od 60 godina smanjili rizik od smrti na minimum tako što su napravili 8.000 do 10.000 koraka dnevno . Od 60. godine dovoljno je 6.000 do 8.000 koraka – i za muškarce i za žene.

Sada studija Univerziteta u Bafalu u Njujorku pruža potpuno nove uvide – barem kada je u pitanju broj koraka za žene od 60 i više godina. 

Naučnici su pratili skoro 6.000 Amerikanki starosti od 63 do 99 godina u periodu od sedam i po godina. Prikupili su podatke o fizičkoj aktivnosti , pasivnom vremenu i zdravlju srca. 

Rezultat

Otkrili su da bavljenje aktivnostima niskog intenziteta ( kućni poslovi , briga o sebi ili svakodnevni zadaci) svakih 70 minuta ili umerena do energična aktivnost svakih 30 minuta smanjuje rizik od srčane insuficijencije u proseku za 12 do 16 procenata.

Pored toga, utvrđeno je da je kod žena starijih od 60 godina ovaj rizik bio značajno manji sa oko 2.500 koraka dnevno. Pravljenje 3.600 koraka dnevno normalnim tempom smanjilo je rizik od srčane insuficijencije za 25 do 30 procenata. Više koraka više nije umanjilo rizik.

Ovo čini „3.000 koraka dnevno razumnim ciljem koji je u skladu sa nivoom dnevne aktivnosti žena u ovoj studiji“, rekao je glavni autor dr Michael J. LaMonte, profesor istraživanja epidemiologije i zdravlja životne sredine na Školi javnog zdravlja UB. i zdravstvene profesije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…