Podeli vest

Evro je skliznuo jutros na 1,0036 dolara, izveštava Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro p
Foto: Pixabay

Evro oscilira danas neznatno iznad pariteta prema dolaru uoči podataka o inflaciji u SAD, a trgovci su oprezni iz straha da bi visok pokazatelj američkih potrošačkih cena mogao da gurne jedinstvenu valutu na višedecenijski najniži nivo.

Dolar je ojačao na azijskom trgovanju, nakon povećanja referentne kamate za 50 baznih poena na Novom Zelandu i u Južnoj Koreji, što je bilo očekivano, ali nije pružilo veliku podršku ni novozelandskom dolaru ni južnokorejskom vonu.

Evro je skliznuo jutros na 1,0036 dolara, izveštava Rojters.

Od početka godine je pao za skoro 12 posto, pri čemu se juče spustio na 20-godišnji minimum, pošto je rat u Ukrajini izazvao energetsku krizu koja je ugrozila izglede privrednog rasta Evrope. Jedinstvena valuta se spustila u utorak na samo 1,00005 dolara na najšire korišćenoj platformi za brokerske usluge Elektronik Brouking Servisiz, a tokom noći je dotakla nivo od 1,0 dolara na Rojtersovom dilovanju.

Analitičari kažu da bi evro mogao dodatno da padne ako skok inflacije u SAD navede investitore da se klade na visoko povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Ekonomisti predviđaju da će američka inflacija za jun iznositi 8,8 posto na godišnjem nivou, najviše u poslednjih 40 godina, što će verovatno pojačati očekivanja vezana za agresivnije podizanje kamatnih stopa i pomoći dolaru.

Evro je prošlog meseca pao ispod pariteta prema švajcarskom franku, a koketira i s padom ispod 200-dnevnog pokretnog proseka u odnosu na britansku funtu.

Slabljenje evra i jena podstaklo je dolarski indeks, koji je ove nedelje dostigao 20-godišnji maksimum od 108,560 poena, a jutros se na azijskom trgovanju kretao oko 108,13 poena.

Japanski jen je ove godine doživeo debakl, jer se Banka Japana drži svoje ultra lake monetarne politike za razliku od pooštravanja koje sprovode skoro sve druge centralne banke. Jen je ostao danas pod pritiskom i trguje se na nivou od 137,055 jena za dolar, nakon što je u ponedeljak potonuo na 137,75 jena, na najniži nivo od 1998.

Funta je takođe oslabila usled jačanja dolara, a analitičari smatraju da je na silaznom putu nakon ostavke britanskog premijera Borisa DŽonsona prošle nedelje. Prema poslednjim podacima, trgovala se za 1,19025 dolara, a izveštaj o bruto domaćem proizvodu koji treba da bude objavljen danavidi se kao sledeća velika prepreka jačanju funte. Trgovci predviđaju da je britanski BDP u maju zabeležio nulti rast.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: