Podeli vest

Kineski juan je takođe pao na dvogodišnji minimum prema dolaru, a i britanska funta je zabeležila najslabiji kurs od marta 2020.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evro je zabeležio danas najniži nivo prema dolaru u poslednje dve decenije, raspirivši strahovanja da će energetski šok zadržati inflaciju na visokom nivou i učiniti recesiju u Evropi potpuno izvesnom.

Mada podaci o poslovnoj aktivnosti u Evropi u avgustu, prema preliminarnom kompozitnom indeksu menadžera nabavke (PMI) koji izračunava S&P Global, nisu bili tako loši kao što su predviđali analitičari u anketi Rojtersa, evro se na početku današnje sesije spustio na 20-godišnji minimum od 0,99005 dolara.

Tokom prepodnevnog trgovanja neznatno se oporavio, ali je i dalje bio u padu od 0,15 posto na 0,9930 dolara, što znači ispod pariteta prema jednom dolaru.

Kineski juan je takođe pao na dvogodišnji minimum prema dolaru, a i britanska funta je zabeležila najslabiji kurs od marta 2020.

Britanske i holandske veleprodajne cene gasa naglo su skočile u ponedeljak, pošto je najavla neplaniranog održavanja glavnog ruskog gasovoda za snabdevanje Evrope gasom dovelo do panike na tržištu.

Rusija će obustaviti isporuke prirodnog gasa Evropi preko Severnog toka 1 na tri dana krajem ovog meseca, što je podsetilo tržišne igrače na neizvesnost situacije u pogledu snabdevanja kontinenta energijom.

Toplotni talas u Evropi je već opteretio snabdevanje energijom, a sve je izraženija bojazan od potencijalnih prekida isporuka tokom zimskih meseci što bi moglo da bude pogubno za poslovnu aktivnost.

„Imajući u vidu trenutno raspoloženje na tržištu, očigledno je da postoji strah da li će gasovod biti zatvoren tri dana ili će to biti tri godine“, izjavio je Rej Atril, šef za deviznu strategiju u Nacionalnoj banci Australije (NAB).

Funta je potonula na novi dvoipogodišnji minimum prema američkoj valuti, na 1,1718 dolara, dok se japanski jen oporavio na 137,24 jena za dolar nakon što je ranije danas dotakao najniži nivo u poslednjih mesec dana od 137,705 jena za dolar.

Kineski juan se spustio na 6,8666 juana za dolar, što je njegov najniži nivo u poslednje skoro dve godine.

Dolarski indeks, koji meri vrednost zelene novčanice prema glavnim konkurentima, povukao se sa maksimuma zabeleženog u ponedeljak, i prema poslednjim podacima sa tržišta iznosi oko 108,93 poena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: