Podeli vest

Nekoliko zvaničnika američkih Federalnih rezervi (FED) signaliziralo je da ne podržavaju veliko povećanje referentne kamate.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro
Foto: Shutterstock

Evro je porastao danas na jednonedeljni maksimum prema dolaru, koji je pod pritiskom nakon što je nekoliko zvaničnika američkih Federalnih rezervi (FED) signaliziralo da ne podržavaju veliko povećanje referentne kamate.

NJihove izjave, date krajem prošle nedelje, oborile su dolar sa najviših nivoa u poslednje dve decenije, podtakavši apetit trgovaca za rizičnijom imovinom, posebno za ulaganje u evro.

Dolarski indeks, koji meri njegov kurs prema šest globalnih valuta, pao je za 1,8 posto sa prošlonedeljnog 20-godišnjeg maksimuma, pri čemu je danas na azijskom trgovanju oslabio za 0,35 procenata, na 107,48 poena, izveštava Rojters.

Evro, glavna komponenta tog indeksa, ojačao je za 0,5 odsto na 1,0149 dolara, nakon prošlonedeljnog pada ispod pariteta prvi put od 2002. godine.

Ipak, špekulanti su i dalje uzdržani prema većini nedolarskih valuta, budući da nedeljni podaci američke federalne agencije CFTC pokazuju da su duge pozicije u dolarima na najvišem nivou u sedam nedelja. Ulaganja u evre i jene na kratak rok povećana su za jednu milijardu, odnosno za 470 miliona dolara respektivno, pokazuju podaci CFTC-a.

Pojedini tržišni analitičari smatraju da bi kineska centralna banka mogla u sredu da donese odluku o dugoočekivanom ublažavanje monetarne politike.

„Dobra stvar je to što se Kina trenutno ne suočava sa neposrednim ili pojačanim inflatornim pritiscima, što omogućava monetarnom regulatoru da ostane pri opredeljenju za ublažavanje politike kako bi podržao privredni oporavak“, kaže Peikijan Lju, kineski ekonomista u brokerskoj kompaniji NatVest Markets.

Juan je na berzama van Kine ojačao za 0,4 posto na 6,74 juana za dolar.

Na tržištima kapitala se očekuje da će ovo biti važna sedmica za evro, budući da se procenjuje da će Evropska centralna banka u četvrtak podići svoje ključne kamatne stope za 25 baznih poena prvi put posle više od jedne decenije.

Istog dana, Rusija bi trebalo da nastavi isporuke gasa gasovodom Severni tok 1 nakon 10-dnevnog prekida rada zbog redovnog godišnjeg održavanja. Ukoliko to ne učini, sigurno će izazvati pojačanu nervozu na berzama, koje su već u strahu od moguće ekonomske recesije u Evropi, navodi Riojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: