Podeli vest

Evro se trguje danas na nivou od 1,00245 dolara, nakon što je u četvrtak na kratko pao ispod pariteta prema dolaru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Shutterstock

Dolar je skliznuo tokom noći i kreće se jutros neznatno ispod 20-godišnjeg maksimuma na azijskom trgovanju, nakon što su dvojica kreatora politike Federalnih rezervi (FED) izjavila da preferiraju manje povećanje kamate od 100 baznih poena na koje se klade investitori.

Indeks dolara, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest rivala, iznosi danas 108,60 poena, nakon što je u četvrtak dostigao najviši nivo od septembra 2002. od 109,29 bodova sa kojeg se tokom noći povukao, izveštava Rojters.

Čak i poret povlačenja, dolarski indeks je na putu da treću nedelju uzastopno završi s dobitkom od od 1,58 posto u odnosu na prošli petak, jer su opklade o agresivnijem podizanju kamate FED-a i zabrinutost zbog recesije podstakli potražnju za zelenom novčanicom kao sigurnim utočištem.

Evro se trguje danas na nivou od 1,00245 dolara, nakon što je u četvrtak na kratko pao ispod pariteta prema dolaru.

Jedinstvena valuta je potonula juče na samo 0,9952 dolara, pod uticajem novih, pogoršanih prognoza Evropske komisije o izgledima ekonomskog rasta i inflacije u EU i evrozoni, i političkih previranja u Italiji i ostavke premijera Marija Dragija koju je predsednik zemlje odbio.

Britanska funta je noćas potonula na 28-mesečni minimum od 1,1761 dolara, a trenutno je u blagom usponu i trguje se za 1,18265 dolara. U odnosu na prošli petak, izgubila je 1,71 posto vrednosti prema dolaru i na putu je da, zbog političke krize u Britaniji nakon ostavke premijera Borisa DŽonsoina, zabeleži najgoru nedelju od početka maja.

U odnosu na jen, dolar je ostao stabilan na 138,98 jena, pri čemu je na nedeljnom nivou ojačao za 2,1 posto prema japanskoj valuti.

Trgovci na valutnim berzama su se kladili da će se FED na zasedanju 26. i 27. jula opredeliti za super-veliko pooštravanje uslova zaduživanja, pošto su podaci objavljeni u sredu pokazali da inflacija raste najbržim tempom u poslednje četiri decenije.

Međutim, takve opklade su smanjene nakon što su guverner FED-a Kristofer Voler i predsednik FED-a u Sent Luisu DŽejms Bulard rekli da nisu za povećanje kamate za 100 baznih poena već za 75 baznih poena, kao prošlog puta, uprkos ciframa o inflaciji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: