Podeli vest

Srpski pravoslavni manastir iz 14. veka uvršten je na Listu sedam najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi 2021. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dečani
Foto: Pixabay

Manastir Visoki Dečani ostaje na Listi sedam najugroženijih objekata kulturne baštine u Evropi, saopštila je danas organizacija Evropa Nostra nakon što su njeni predstavnici posetili Kosovo i Metohiju prošle nedelje.

Srpski pravoslavni manastir iz 14. veka uvršten je na Listu sedam najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi 2021. godine, a prilikom posete KiM predstavnici Evropa Nostre utvrdili su da ni godinu dana nakon objavljivanja ove liste, nisu rešeni glavni problemi zbog kojih su Visoki Dečani ugroženi u značajnoj meri, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Prvo, još nije usaglašeno konačno rešenje u vezi sa posledicama koje mogu izazvati planovi o povećanju saobraćaja unutar i oko specijalne zaštitne zone manastira Dečani, kao ni projekat na obali reke Bistrice, koji bi mogao da negativno utiče na prirodno okruženje manastira.

Drugo, sudska odluka privremenih prištinskih institucija iz 2016. godine kojom je manastiru Dečanima potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta još nije sprovedena kroz zakonitu registraciju manastirskog zemljišta, što narušava vladavinu prava i pravnu sigurnost ovog živog manastira, navodi Evropa Nostra.

Treće, zbog složenih bezbednosnih izazova, predstavnici Evropa Nostre došli su do zaključka da bi manastir i dalje trebalo da neprekidno čuvaju vojnici KFOR-a, što je potvrdio i komandant tih snaga, navodi se u saopštenju ove organizacije.

U saopštenju Evropa Nostre ističe se da se “manastir Dečani povremeno suočava i sa neosnovanim pokušajima revizije kulturnog i istorijskog identiteta verskog nasleđa, tendencijom koja nije u skladu sa evropskim i međunarodnim principima tačne istorijske i umetničke interpretacije istorijskih spomenika i lokaliteta kulturnog nasleđa”.

Na osnovu sastanaka i razgovora održanih prošle nedelje na Kosovu, na osnovu posete manastiru Dečani i njegovoj specijalnoj zaštitnoj zoni, kao i na osnovu daljih razgovora i pregleda relevantnih dodatnih dokumenata, kako se ukazuje, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke izradiće sveobuhvatan izveštaj sa nizom preporuka koje će biti javno objavljene na jesen.

“Naša godišnja Lista sedam najugroženijih objekata kulturne baštine ima za cilj da deluje kao pozitivan katalizator promena tako što će izgraditi mostove između različitih zainteresovanih strana i mobilisati njihovu zajedničku akciju za obezbeđivanje održive budućnosti za svaku od odabranih lokacija. Drago nam je što smo tokom godina uspeli da doprinesemo pronalaženju konstruktivnih i zadovoljavajućih rešenja za spasavanje niza lokaliteta nasleđa uvrštenih na našu Listu sedam najugroženijih, uvek uz poštovanje i dijalog sa nadležnim organima. Uvereni smo da ćemo na kraju moći da odigramo tako pozitivnu ulogu civilnog društva i u slučaju srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani uz vitalni doprinos svih relevantnih lokalnih i evropskih vlasti”, izjavio je Gi Klos, izvršni potpredsednik Evropa Nostre, koji je bio šef delegacije tokom posete KiM.

Delegacija Evropa Nostre posetila je Novo Brdo, Manastir Visoki Dečani, istorijski grad Prizren, uključujući njegov istorijski bioskop Lumbardi i crkvu Presvete Bogorodice Ljeviške, kao i manastir Gračanicu, stoji u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: