Podeli vest

Evropska komisija danas je saopštila da će izdvojiti 1,23 milijarde evra za pomoć mentalnom zdravlju u zemljama članicama EU, kako bi se mentalno zdravlje učinilo stubom zdravstvene politike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

depresija
Foto: Shutterstock

”Danas je novi početak za sveobuhvatan pristup mentalnom zdravlju na nivou EU orijentisan na prevenciju i sa više aktera”, istakla je komesarka EU za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides.

Saopšteno je da su problemi sa mentalnim zdravljem već uticali na oko 84 miliona ljudi u EU pre pandemije virusa kovid-19, što je izazivalo ekonomske troškove od oko 600 milijardi evra godišnje, odnosno četiri odsto BDP-a EU, prenosi Rojters.

Akcija EU će se fokusirati na adekvatnu i efikasnu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i pristupačnoj mentalnoj zdravstvenoj zaštiti i lečenju i reintegraciju u društvo nakon oporavka.

”Moramo da razbijemo stigmu i diskriminaciju kako bi oni kojima je potrebna pomoć mogli da dobiju podršku koja im je potrebna. U redu je ne biti okej, a naša je dužnost da osiguramo da svi koji traže pomoć imaju pristup”, rekla je Kirijakides.

Situacija se pogoršala nakon pandemije i zbog rata u Ukrajini, kao i usled zabrinutosti zbog klimatskih promena i rasta troškova života zbog rastuće inflacije.

Na konferenciji za novinare, potpredsednik EK Margaritis Šinas nazvao je to “tihom epidemijom” i rekao da je ta tema poslednji deo “slagalice” Evropske zdravstvene unije. (Kraj) ird/dž


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…