Podeli vest

U EMA dodaju da su nove pod varijante Omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama AstarZeneke i Fajzera jer su ”antigenski više udaljeni od osnovnog virusa”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kovid
Foto: Shutterstock

Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila je danas da varijante BA.4 i BA.5 Omikron soja virusa Sars-Cov-2 postataju dominante u Evropi što će ”verovatno rezultirati povećanjem slučajeva infekcije Covid-19 u narednim nedeljama”.

U EMA navode da na osnovu ograničenih podataka nema dokaza da su BA.4 i BA.5 povezani sa povećanom ozbiljnošću infekcije u poređenju sa cirkulišućim varijantama BA.1 i BA.2., ali upozoravaju da sa povećanje broja inficiranih, kao i u prethodnim talasima, može doći do povećanja hospitalizacija, prijema na intenzivnu negu i broja smrtnih ishoda.

Dodaje se da su nove pod varijante Omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama AstarZeneke i Fajzera jer su ”antigenski više udaljeni od osnovnog virusa”.

Zemlje se pozivaju da nadziru kretanje i širenje virusa Covid-19, naročito kod satrijih od 65 godina, a iz EMA ponavljaju da su vakcinacija i primanje buster doze i dalje prioriteti u zaštiti, uz očekivanje da će dodatne doze biti potrebne najrizičnijim grupama u očekivanju novih talasa infekcije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: