Podeli vest

Danska premijerka Mete Frederiksen želi da Evropska unija uvede starosnu granicu od 15 godina za korišćenje društvenih mreža, u nastojanju da bolje zaštiti mlade korisnike pametnih telefona od štetnog sadržaja i zavisnosti od ekrana, piše danas briselski portal Politiko.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gas
Foto: Shutterstock

“Danas možete da napravite profil na većini platformi ako imate samo 13 godina. Ali kada imate 13 godina, još ste dete. A videli smo da je rizik za decu na društvenim mrežama prevelik”, istakla je Frederiksen u tekstu za danski list “Politiken”, koji je napisala zajedno sa poslanicom EU Kristel Šaldemose.

One smatraju da bi starosna granica morala da ide uz efikasne alate za verifikaciju starosti, jer “tehnološki giganti ne preuzimaju odgovornost za to”.

“Novi pravilnik o moderiranju sadržaja, Zakon o digitalnim uslugama (DSA), pokazao se nedovoljnim da se suprotstavi platformama”, napisale su
Frederiksen i Šaldemose.

Oni su iznele predloge za “pooštravanje zakona”, uključujući zabranu dizajna koji izazivaju zavisnost i reklamiranja maloletnicima i obavezno obaveštenje o tome koliko vremena provode na onlajn platformama.

Ideja o podizanju starosne granice odražava prošlomesečni poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona da se pristup društvenim mrežama dozvoli starijima od 15 godina na nivou EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…