Podeli vest

Prema EU, Apple je zloupotrebio svoju dominantnu tržišnu poziciju sa App Store-om. Kazna je tako visoka jer je kompanija dala netačne informacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Evropska komisija izrekla je tehnološkom gigantu Apple kaznu za konkurenciju od 1,8 milijardi evra. Američka kompanija je zloupotrebila svoju dominantnu poziciju na tržištu prodajom aplikacija za strimovanje muzike korisnicima iPhone-a i iPad-a preko svoje prodavnice aplikacija, saopštile su u ponedeljak briselske vlasti.

Apple je uveo ograničenja za programere aplikacija koja su ih sprečila da informišu Apple korisnike o drugim i jeftinijim uslugama pretplate na muziku. „Ovo je protivzakonito prema antimonopolskim pravilima EU“, tvrdi Komisija.

Servis za striming muzike Spotify i Apple se godinama svađaju. Evropska komisija je već 2021. kritikovala da ako je aplikacija preuzeta preko Apple-ovog App Store-a, prodaja pretplata u aplikacijama mora biti obrađena preko Apple-ove platforme za plaćanje. Grupa zadržava 30 ili 15 odsto prihoda.

Spotifi je smatrao da je nepravedno što je Apple-u ostalo više novca od svoje konkurentske muzičke usluge zbog ovog nameta po istoj ceni pretplate. Apple tvrdi da je odluka doneta iako Komisija nije mogla da pronađe nijedan čvrst dokaz da su potrošači oštećeni. Veliki deo uspeha Spotify-a je zahvaljujući App Store-u.

Visoki porezi

Od lansiranja platforme za preuzimanje 2008. godine, Apple je generalno uzimao namet od 30 procenata na prihod od digitalnih artikala ili usluga kao što su pretplate. Za pretplate koje traju duže od godinu dana provizija pada na 15 odsto – čak i za programere koji zarađuju manje od milion dolara godišnje. Prema Apple-u, Spotify ne plaća Apple-u nikakav novac jer prodaje pretplate van aplikacije.

Apple je u januaru predstavio alternative za svoje poslovanje sa aplikacijama u EU. Ovo uključuje smanjenje poreza na prodaju digitalnih artikala i pretplate preko interne prodavnice aplikacija. Prethodnih 30 odsto i 15 odsto za pretplate od druge godine pa nadalje će postati 17, odnosno 10 odsto.

Međutim, Apple naglašava da ovaj udeo treba prikupljati bez obzira na to koju uslugu plaćanja programer aplikacije koristi. Ako aplikacija koristi Apple-ov sistem plaćanja, dospeva dodatna tri procenta.

Nadzornici konkurencije EU godinama istražuju američke tehnološke platforme. Samo Google-u su izrečene kazne u iznosu od milijardi dolara. Komisija takođe opravdava sadašnju kaznu od milijardu dolara time što je Apple dao netačne informacije u upravnom postupku i da bi taj iznos trebalo da bude odvraćajući.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: