Vodeća politička grupa u Evropskoj uniji, Evropska narodna partija (EPP) podržala je danas predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen za njen drugi mandat na toj poziciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Delegati EPP-a glasali su, na kongresu u Bukureštu, sa 400 glasova za i 89 protiv i apsolutnom većinom dali podršku Lajen u kandidaturi za još pet godina na jednoj od najviših funkcija u EU, što će biti odlučeno nakon parlamentarnih izbora u EU u junu.
Fon der Lajen je, iako je jedini kandidat na listi EPP, bila potrebna apsolutna većina za pobedu, a kao ključne izazove za EU navela je ratove u Ukrajini i Gazi, kao i jačanje Kine, prenosi Rojters.


Predsednica EK saopštila je tokom partijskog kokusa u Bukureštu da prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina pokušavaju da ponovo ispišu evropsku istoriju i otmu njenu budućnost, dok “šire mržnju preko tastatura”.
“Naša mirna i slobodna Evropa je suočena sa do sada neviđenim izazovima od strane populista, nacionalista i demagoga, koji hoće da unište naše vrednosti i Evropu”, poručila je Fon der Lajen.


Ona je obećala poboljšanje evropske ekonomije, suzbijanje krijumčarenja ilegalnih migranata u blok, jačanje konkurentnosti i podršku poljoprivrednicima kako troškovi života rastu, kao i više finansijske i vojne pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.


Najveća prepreka za Fon der Lajen da osvoji drugi mandat, prema navodima Rojtersa, mogli bi biti evroskeptici, za koje se očekuje da osvoje više mesta, što bi moglo naterati predsednicu da potraži podršku van tradicionalnih centrističkih partija, potencijalno po cenu određenih političkih ustupaka.


Ukoliko Fon der Lajen ponovo bude imenovana od strane lidera 27 zemalja članica EU, ona će nastaviti da određuje politiku bloka kada su u pitanju tehnologija, pružanje državne pomoći, provere kineskih investicija i sankcije protiv Rusije.


Ursula fon der Lajen bila je prva žena na poziciji predsednika EK, i nadgledala je izlazak Velike Britanije iz bloka, novu zajedničku potrošnju EU na energetiku, zdravlje i ekonomski oporavak nakon pandemije, a pod njenim vođstvom uvedene su ambicioznije politike klime i životne sredine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: