Podeli vest

Ključno pitanje je kako obezbediti naftne derivate Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, koje umnogome zavise od ruske nafte

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska komisija
Foto: Shutterstock

Vlade zemalja Evropske unije prišle su danas korak bliže dogovoru o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji, koje uključuju zabranu kupovine ruske nafte, ali će se razgovori nastaviti sutra kako bi se zemljama koje su najviše zavisne od ruskih energenata omogućilo da mogu da se nose sa sankcijama.

Ambasadori 27 članica EU se od 4. maja sastaju na dnevnom nivou kako bi razgovarali o detaljima šestog paketa sankcija koje ciljaju Moskvu zbog inzvazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

“Savet evropskih vlada je ujedinjen po pitanju potrebe da se usvoji šesti paket sankcija. Vrlo značajan napredak postignut je danas po većini mera”, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije i francuske delegacije koja trenutno predsedava EU.

Ključno pitanje je kako obezbediti naftne derivate Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, koje umnogome zavise od ruske nafte koju dobijaju uz pomoć cevovoda iz sovjetske ere i sada je potrebno naći alternativu, dodaje Rojters.

“I dalje imamo da zavšimo posao, u duhu solidarnosti, garancija koje su neophodne za snabdevanje članica EU, koje su u specifičnoj situaciji zbog toga što su cevima povezane sa Rusijom”, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Da bi se sve članice EU složile, Komisija je predložila u petak izmene na planirani embargo na rusku naftu, kako bi tri zemlje dobile više vremena da promene dobavljača energenata, naveli su izvori iz EU.

Prema inicijalnom planu, sve zemlje članice EU bi trebalo da prestanu da kupuju rusku sirovu naftu i ruske rafinirane proizvode do kraja 2022. godine.

Izmenjeni program bi dao Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj vreme da unaprede rafinerije kako bi mogle da dobijaju naftne derivate sa drugih lokacija, i tako dobile vreme da se energetski odvoje od Rusije do 2024.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: