Podeli vest

Evropska unija je danas zvanično otvorila istrage protiv američkih tehnoloških kompanija Epl, Alfabet i Meta u skadu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

Prve dve istrage se fokusiraju na Alfabet i Epl i odnose se na takozvana “pravila protiv upravljanja”.


Zakon o digitalnim tržištima ističe da tehnološkim kompanijama nije dozvoljeno da blokiraju konkurenciju koja informiše o jeftinijim alternativama ili pretplatama van prodavnice aplikacija, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).
Prema rečima evropske komesarka ze konkurenciju Margrete Vestager, kompanije Epl i Alfabet nisu adekvtno primenile takozvana “pravila o upravljanju”, što je obaveza koja proističe iz novog zakona.


Treća istraga je usresređena na Alfabet i njegovu Gugl pretragu koja bi mogla da preferira druge Alfabetove usluge kao što su Gugl šoping u odnosu na konkurentske proizvoide.


Četvrta istraga je u vezi sa kompanijom Epl pošto EK želi da proveri da li korisnici mogu lako da promene usluge koje nudi Eplov operativni sistem iOS i izmene podrazumevana podešavanja.


Peta i poslednja istraga u ovom paketu se fokusira na firmu Meta i njen takozvani model “plati ili pristani”, a EK proverava da li on predstavlja kršenje Zakona o digitalnim tržištima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: