Podeli vest

Članice Evropske unije dogovorile četvrti paket sankcija Rusiji, saopšteno iz kancelarije francuskog predsedništva EU

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Agencije

Evropska unija
Foto: Shutterstock

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su četvrti paket sankcija Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, objavila je kancelarija francuskog predsedavajućeg EU na Tviteru u danas.

Detalji sankcija nisu otkriveni, ali je francusko predsedništvo saopštilo da će ruski trgovinski status „najpovlašćenije nacije“ biti ukinut, prenosi Rojters.

Ovo bi moglo otvoriti vrata bloku koji zabranjuje ili uvodi kaznene carine na rusku robu i stavlja Rusiju u rang sa Severnom Korejom ili Iranom.

Kako prenosi Tanjug, tako će se već postojećem spisku sankcionisanih zbog napada na Ukrajinu dodati još 24 ruska subjekta uključujući 15 osoba i devet entiteta.

Reč je prvenstveno o oligarsima bliskim predsedniku Putinu, koji svojim novcem i položajem pomažu ili profitiraju od ruske invazije na Ukrajinu.

Među sankcionisanima su i medijski radnici za koje u Briselu procenjuju da vode prorusku propagandu.

Kada je reč o sankcionisanim entitetima, u pitanju su mahom kompanije ruske vojne industrije i višenamenskih tehnologija.

Na spisku su se našli ruski proizvođači oružja, helikoptera, vojnih i civilnih aviona, ratnih brodova i tenkova, a sankcije nisu zaobišle i najveće ruske proizvođače čelika i gvožđa.

Zemlje članice EU bi do sutra pismenim putem trebalo da daju saglasnost na novi paket sankcija koji će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku EU.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: