Podeli vest

Evropski komesar za klimatsku akciju Vopke Hukstra, uoči Konferencije UN o klimatskim promenama (COP 28) u Dubaiju, izrazio je nadu da će taj samit poslužiti kao globalni podsticaj za borbu protiv globalnog zagrevanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki

“Naučnici nam govore da je potrebno mnogo, mnogo više ambicija i da se prozor mogućnosti zatvara”, rekao je Hukstra za Juropian Njuzrum uoči samita o klimatskim promenama koji se održava u geopolitički osetljivom trenutku dok traje rat u Ukrajini i rat Izraela i Hamasa i dok ističe vreme za mogućnost da se ograniči globalno zagrevanje na najviše dva ili, poželjno, 1,5 stepeni Celzijusa, u skladu Pariskim sporazumom od pre osam godina.

Zemlje koje učestvuju na samitu u Dubaiju, koji počinje krajem novembra, nisu ni blizu dogovora, a Hukstra je svestan da, povrh toga, “svet gori”.

“Moramo da uradimo mnogo više u deceniji pred nama, pazeći da izgradimo mostove ka ostatku sveta”, rekao je Hukstra, koji je nedavno preuzeo dužnost evropskog komesara.

EU je odgovorna za samo sedam odsto globalnih emisija, a Hukstra kaže da borba protiv klimatskih promena “može da uspe samo uz široki konsenzus” postignut sa zemljama, velikim korporacijama i građanima.

EU u Dubaiju želi da pridobije velike emitere ugljen-dioksida, kao što je Kina, da urade više u borbi protiv klimatskih promena, dok je blok, zauzvrat, spreman da, na primer, pomogne u plaćanju štete od klimatskih promena u siromašnijim delovima sveta.

Hukstra je naveo da veruje da Kina, kao druga po veličini ekonomija na svetu, treba da doprinosi, a ne da bude korisnik fonda za gubitke i štete, koji je dogovoren na prethodnom COP-u, a prema kojem bi ugoženim zemljama trebalo da se svake godine isporuči pomoć u vrednosti od 100 milijardi američkih dolara.

“Kina je napravila ogroman napredak. To je druga ekonomija u svetu. Ima otprilike isti broj električnih vozila kao i Evropska unija. (…) Sa svim tim bogatstvom i svom tom ekonomskom snagom dolazi i odgovornost”, rekao je on i dodao da ko god ima mogućnost da plati treba i da plati.

Hukstra je dodao da bi iz fonda trebalo da se isplaćuje samo ograničenom broju zemalja, a ne svima koji se suoče sa klimatskim katastrofama.

“Fond za gubitke i štetu treba da bude tu za one kojima je najpotrebiji”, istakao je Hukstra, inače bivši holandski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da su mu nedavne posete Kini, Bliskom Istoku, Latinskoj Americi i Africi pokazale koje teškoće treba prevazići i naglasio i da, među fosilnim gorivima, ugalj “pravi najveću štetu”.

Hukstra kaže da je, kako bi se na samitu u Dubaiju postigao konačni dogovor zasnovan na kompromisu, potrebno uložiti veliki napor jer su ambicije previsoke.

On je rekao da je teško ostvariti cilj, kada se pogleda poslednjih nekoliko godina tokom koji su “stvari postale beskrajno teže zbog (…) geopolitike”, ali je naglasio da ne postoji izbor sem postizanja sporazuma.

“Sama planeta povlači crvene linije. Visoke ambicije diktira nauka. A mi, nažalost, nismo još tamo ni blizu”, zaključio je Hukstra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.

NETANJAHU RASPUSTO RATNI KABINET

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu raspustio je ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanjem operacijama protiv militantnih grupa Hamas…