Podeli vest

Širenje visoko patogenog pticjeg gripa HPAI zabrinjava države i živinarsku industriju zbog potencijalnih uginuća jata, mogućih trgovinskih ogranicenja i rizika od prenošenja virusa na ljude, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ptice
Foto:pixabay

Evropa je ove godine doživela najgoru krizu ptičjeg gripa ikada, sa oko 50 miliona uginule živine, a postojanost virusa tokom leta povećala je rizik od široko rasprostranjenih infekcija sledeće sezone, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).

Širenje visoko patogenog pticjeg gripa HPAI zabrinjava države i živinarsku industriju zbog potencijalnih uginuća jata, mogućih trgovinskih ogranicenja i rizika od prenošenja virusa na ljude, prenosi Rojters.

Prema zajednickom pregledu EFSA, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i referentne laboratorije EU, ovog leta prijavljen je dosad nezabeležen broj epidemija kod divljih i domaćih ptica, što je izazvalo ogromnu smrtnost među kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na severnoj obali Atlantika.

Ptičiji grip obično pogađa tokom jesenjih i zimskih meseci, a prenosi se fekalijama zaraženih migrirajućih divljih ptica ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom hranom, odećom i opremom.

“Kako počinje jesenja migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Evropi, one su verovatno izložene većem riziku od infekcije HPAI nego prethodnih godina zbog uočene perzistencije virusa u Evropi”, rečeno je u saopštenju EFSA.

Dodaje se da je epidemija ove sezone zahvatila ukupno 37 evropskih zemalja, što je najveći geografski opseg do sada, a virus je po prvi put prešao Atlantik duž migracionih ruta, izazvavši ozbiljnu epidemiju živine u nekoliko kanadskih provincija i američkih država.

Rojters ističe da je kriza ptičjeg gripa u toku ove sezone najgora zabeležena u Evropi sa ukupno 2.467 prijavljenih epidemija kod živine i 47,7 miliona ubijenih ptica.

EFSA je preporučila brzu primenu strategija za smanjenje rizika i nadzora za rano otkrivanje virusa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: