Podeli vest

Populacija stoke Evropskoj uniji pala je u odnosu na godinu dana ranije, pa je tako koza manje za pet odsto, ovaca za tri, a svinja i goveda za po jedan odsto, objavio je danas Evrostat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da je Evropska unija 2023. godine imala registrovanih 133 miliona svinja, 74 miliona goveda, 58 miliona ovaca i 11 miliona koza.

Hrvatska i Irska zabeležile su naglo smanjenje populacije svinja, od oko 10 odsto u poređenju sa 2022. godinom, a Bugarska i Malta još više – za 21 odsto.

Letonija je imala najveći pad populacije goveda 2023. godine (oko šest odsto u odnosu na 2022.), a slede Litvanija, Estonija, Portugal, Finska i Mađarska (sve su imale pad za oko tri odsto).

Kipar je bio jedina zemlja sa skromnim povećanjem od jedan odsto, dok je populacija goveda na Malti, u Poljskoj i Irskoj ostala gotovo nepromenjena, na nivou iz 2022. godine.

Tokom protekle decenije, opao je broj svih vrsta stoke u Evropskoj uniji: najmanje kada je reč o govedima – za pet odsto u odnosu na 2013. godinu, zatim slede svinje sa manje od šest odsto, dok je broj ovaca niži za devet odsto, a koze su imale najveći pad od 15 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: