Podeli vest

Ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom je zabranjeno da govori na Evroviziji jer se savez međunarodnih emitera plaši da bi njegov govor mogao da politizuje događaj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

zelenski
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Ukrajinski lider je želeo da se neočekivano pojavi na video snimku tokom finala takmičenja u Liverpulu u subotu, kada se očekivalo da će zamoliti milionsku publiku tog događaja da nastavi da podržava njegovu zemlju u njenoj borbi za odbijanje ruskih osvajača, prenosi britanski Telegraf.

Međutim, kako se navodi, Evropska radiodifuzna unija (EBU), alijansa od 112 organizacija članica koja organizuje godišnje takmičenje zajedno sa emiterom domaćinom, a to je ove godine BBC, odbila je ovaj predlog

Ova organizacija je saopštio da je Zelenski imao „hvale vredne namere“, ali da je „nažalost“ njegov zahtev bio protiv pravila.

“Pesma Evrovizije je međunarodna zabavna emisija i vođena je strogim pravilima i principima koji su uspostavljeni od njenog osnivanja. Kao deo njih, jedan od kamena temeljaca takmičenja je nepolitička priroda događaja”, izjavio je portparol. EBU

„Ovaj princip zabranjuje mogućnost davanja političkih ili sličnih izjava u okviru takmičenja.

Iako je Velika Britanija ukrašena bojama Ukrajine, Zelenski je ranije u rekao da bi više voleo da se Evrovizija održava u zemlji koja je u susedstvu Ukrajine kako bi njegovi građani mogli da prisustvuju.

Ukrajinski predsednik je rekao da, iako gaji “veliko poštovanje” prema Ujedinjenom Kraljevstvu, zemlje poput Slovačke ili Poljske bi mu se više svidele kao organizatori.

Međutim, dodao je: „Glavna stvar je da se takmičenje održava. Neka narod pokaže svoj talenat.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: