Podeli vest

Društvene mreže Facebook-a i Instagram-a, čiji je vlasnik kompanija Meta, suočavaju se s tužbama i akcijama država protiv njih zbog navodnog narušavanja mentalnog zdravlja mladih osoba.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Facebook meta
Foto:Shutterstock

U tužba koju su podnele Sjedinjene Američke Države tvrdi se da je Meta svesno dizajnirala i implementirala štetne funkcije na Instagram-u i Facebook-u koje su namerno “zarazile” decu i tinejdžere.

SAD  takođe tvrde da Meta rutinski prikuplja podatke o deci mlađoj od 13 godina bez obaveštenja roditelja ili dobijanja njihovog pristanka

“Motiv Mete je profit. Dok pokušava da maksimizira svoju finansijsku dobiti, Meta je više puta obmanula javnost o značajnim opasnostima svojih platformi društvenih medija”, navodi se u tužbi, prenosi ABC News.

Takođe se dodaje  da je Meta ” prikrila načine na koje ove platforme eksploatišu i manipulišu svojim najranjivijim potrošačima: tinejdžerima i decom”.

U tužbi se navodi i da je kompanija ignorisala “opsežnu štetu koju su ove platforme prouzrokovale mentalnom i fizičkom zdravlju mladeži američke nacije”. Time je Meta, kako se navodi, sebe uključila u obmanjujuće i nezakonite postupke u suprotnosti sa državnim i federalnim zakonom.

Državna tužiteljka Njujorka: Meta je profitirala na patnji dece


“Deca i tinejdžeri pate od rekordnog nivoa lošeg mentalnog zdravlja, a društvene medijske kompanije poput Meta su odgovorne za to”, izjavila je Letitia James, državna tužiteljka Njujorka.

“Meta je profitirala na patnji dece tako što je svesno dizajnirala svoje platforme s manipulativnim funkcijama koje čine decu zavisnom od ovih platformi i istovremeno smanjujući njihovo samopouzdanje”, dodala je James.

Meta odgovorila na tužbu

Na tužbe je stigao i odgovor Mete u vidu saopštenja koje je potpisao portparol.

“Delimo posvećenost tužilaca da tinejdžerima obezbedimo sigurna i pozitivna iskustva na internetu i već smo uveli preko 30 alatki za podršku tinejdžerima i njihovim porodicama. Razočarani smo što su tužioci umesto produktivne saradnje s kompanijama u industriji izabrali ovaj put”, navodi se u saopštenju.

Neke od tih 30 alatki uključuju postavljanje naloga tinejdžera na privatni mod kada im se pridruže, ograničavanje količine potencijalno osetljivog sadržaja koji mogu videti, tehnologiju za proveru starosti, alatke za nadzor roditelja, podsećanje tinejdžere da povremeno prave pauze i koriste alatke kao što su Quiet Mode i Take A Break, i deljenje stručnih resursa kada neko traži ili objavljuje sadržaj vezan za samoubilačke namere, samopovređivanje, poremećaje ishrane ili probleme sa slikom tela, navela je kompanija.

Takođe, Meta ima stranicu Family Center sa alatkama i obrazovnim sadržajem.

Sjedinjene države: Meta znala da njene funkcije ciljaju ranjivist mladih

U tužbi se tvrdi još i da je Meta dizajnirala funkcije na svojim platformama za koje je znala da će ciljati na ranjivosti mladih korisnika.

Te funkcije, kako se navodi, uključuju algoritme dizajnirane za preporučivanje sadržaja kako bi se korisnici duže zadržali na platformi i podstakli kompulzivnu upotrebu; “lajkove” i funkcije društvenog poređenja za koje je Meta znala da štete mladim korisnicima neumorne obaveštenja namenjena da nateraju mlade korisnike da se neprestano vraćaju na platforme Meta, čak i tokom škole i noću; vizuelne filter funkcije koje su poznate po promovisanju telesne dismorfije kod mladih korisnika; i formate prezentacije sadržaja, kao što je “beskonačni skrol”, dizajnirane da spreče mlade korisnike da sami regulišu i distanciraju se od Meta proizvoda.

Portparol Meta je izjavio da su dizajnirali funkcije specifično kako bi tinejdžeri uzimali pauze od vremena provedenog na njihovim aplikacijama, uključujući Quiet Mode i Take A Break.

Lekari upozoravali na rizike

U maju je američki hirurg Vivek Murthi upozorio u da preterana upotreba društvenih medija može predstavljati “dubok rizik” za mentalno zdravlje mladih u SAD.

“Veoma sam zabrinut što su društveni mediji postali značajan doprinos bolu i poteškoćama s kojima se mnogi naši mladi suočavaju”, rekao je tada Murthi u intervjuu na ABC News Live.

On navodi da društveni mediji mogu koristiti mladima na neke načine, kao što je pružanje socijalne podrške i pomoć pri povezivanju s prijateljima, ali da to može biti problematično za neku decu u nekim kontekstima. Stručnjaci tvrde da je još potrebno više istraživanja kako bi se razumelo koji mladi ljudi su podložni lošem mentalnom zdravlju u vezi s društvenim medijima i koji aspekti društvenih medija stvaraju te rizike.

Prema tužbi podnetoj u utorak, sopstvena interna istraživanja Meta pokazuju da je kompanija bila svesna da njeni proizvodi štete mladim korisnicima i studije koje je Meta naručila – a koje je držala u tajnosti dok ih nije otkrio zviždač i javno ih objavio – otkrivaju da Meta već godinama zna o ozbiljnim štetama povezanim sa vremenom koje mladi korisnici provode na njegovim platformama.

Portparol Meta je izjavio da je istraživanje kompanije pogrešno interpretirano i da nije reklo da Instagram šteti tinejdžerima. Naprotiv, u mnogim slučajevima, tinejdžeri su izjavili da ih aplikacija čini boljim, a ne lošijim, prema portparol


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: