FBI je uhapsio zaposlenog gardistu ratnog vazduhoplovstva SAD Džeka Tešeiru (21) zbog krađe poverljivih podataka SAD, preneo je Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki generalni tužilac Merik Garland rekao je da je FBI stavio lisice Tešeiri u vezi sa “istragom o nedozvoljenom oduzimanju, zadržavanju i slanju poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani”.

On je dodao da će Tešeira ostati u pritvoru, a onda će biti izveden pred savezni sud u Bostonu.

FBI je naveo da su njihovi agenti izveli hapšenje i da nastavljaju sa istragom u njegovom domu u Nort Dajtonu u državi Masačusets. Video snimci sa televizijskih kanala u SAD prikazuju dobro naoružane pripadnike bezbednosnih snaga u Masačusetsu kako prate mladića koji nosi sivu majicu i crveni šorts do automobila.

Dok su ga odvodili, glava mu je bila povijena na dole. Pentagon je saopštio da je postojala namera da se to desi i da je to krivično delo.

Prošle nedelje na internetu su se pojavili poverljivi podaci Pentagona o saveznicima i protivnicima, za koje su analitičari ocenili da je najveća obaveštajna krađa podataka još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

U dokumentima se navodilo, između ostalog, da su SAD špijunirale, osim protivnika, i saveznike, da je špijuniran i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, da je izraelski Mosad bio uz demonstrante koji se protive vladinoj reformi pravosuđa.

Džek Tešera će se danas pojaviti pred sudom u Bostonu

Tešera je identifikovan kao vođa onlajn grupe za razmenu poruka, u kojoj su se poverljivi američki dokumenti prvi put pojavili. Tešera je bio raspoređen kao IT specijalista u obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga Masačusetsa, a bio je i ključni član grupe na internetu od oko 30 ljudi sa kojima je delio zajednička interesovanja za oružje i video-igre, a kako mu se stavlja na teret, i strogo poverljive podatke.

Tek kada se obaveštajni materijal pojavio van ove grupe za komunikaciju, zvaničnici Pentagona su saznali za curenje, što je podstaklo masovnu akciju potarge za odgovornima.

Navodi se da je Tešera, koji se prema službenoj evidenciji pridružio Nacionalnoj gardi 2019. godine i imao niži čin, gajio skepticizam politici vlade, ali njegovi prijatelji kažu da on nije ni uzbunjivač, niti strani agent, prenosi BBC. Portparol Ministarstva odbrane SAD brigadni general Pat Rajder izjavio je da je curenje bilo “namerno krivično delo”.

Pentagon je saopštio da će preispitati način na koji se poverljive informacije distribuiraju, ali portparol je rekao da je “u prirodi” američke vojske da mladim pripadnicima vojske poverava visok nivo odgovornosti.

Počevši od pre nekoliko meseci, najmanje 50, ali možda i više od 100 poverljivih dokumenata postavljeno je na Diskord – internet platformu za komunikaciju, popularnu među ljubiteljima video-igara. Analitičari su ocenili da je to najveća obaveštajna krađa podataka u SAD još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: