Podeli vest

Inflacija u 2023. je negativno uticala na živote 65 odsto Amerikanaca, a 19 odsto ispitanika iz te grupe je navelo da su njihovi životi “mnogo gori” zbog rasta cena, ističe se u najnovijem istraživanju američke centralne banke FED o ekonomskom blagostanju američkih domaćinstava u prošloj godini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

shutterstock

U istom izveštaju se navodi da otprilike svaki šesti ispitanik u 2023. nije mogao da plati sve svoje mesečne račune, prenosi CNN.

Posebno ugrožena kategorija su roditelji koji žive sa decom mlađom od 18 godina pošto je udeo osoba iz ove kategorije koja je navela da finansijski stoje pristojno (“doing OK”) pao sa 75 odsto u 2021. i sa 69 odsto u 2022. godini na 64 odsto u 2023.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3,5 odsto na 3,4 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavila je 15. maja američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Hrana je u aprilu poskupela za 2,2 odsto međugodišnje, istom tempom kao u martu, dok su cene energije porasle za 2,6 odsto, ubrzavši u odnosu na martovskih 2,1 odsto.

Aktuelni ekonomski podaci pokazuju da je privreda Sjedinjenih Američkih Država izuzetno otporna, ali dugoročna visoka inflacija je ostavila posledice na novčanike i psihu Amerikanaca, zaključuje Si-En-En.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…