Podeli vest

Nekadašnji specijalni predstavnik Evropske unije na KiM Piter Fejt, izjavio je da Sjedinjene Američke Države gube strpljenje sa Prištinom, te da će prištinske vlasti najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Beogradom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

priština
Foto: Shutterstock

“Sjedinjene Države gube strpljenje za Kosovo jer ne napreduje dovoljno. Vidim da SAD imaju kritički odnos prema Vladi Kosova, a to je bez presedana. Čini se jasnim da Bajdenova administracija gubi strpljenje sa Kosovom”, poručio je Fejt sinoć za prištinsku “Teve 1”.

Kazao je da nije video tako kritički odnos Vašingtona prema Prištini otkako je tzv. Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost 2008. godine. “Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku Sjedinjenih Država”, upozorio je Fejt.

On je poručio da Priština mora da shvati da se u Evropi vodi žestok rat i da je to trenutno u fokusu.

“Zato morate imati na umu da stvari nisu kao pre i da ne možete da računate na simpatije i podršku koju ste nekada imali”, naveo je Fejt, dodavši da ne misli da SAD i Evropska unija podržavaju predsednika Aleksandra Vučića u ovom procesu.

“Znam da nije lako, ali predlažem premijeru Kurtiju da uloži više napora u dijalog sa Srbima na severu Kosova umesto da tamo šalje specijalne jedinice”, rekao je Fejt.

On je istakao da je sporazum iz Ohrida od velikog značaja za Prištinu jer bi joj on, prema njegovim rečima, otvorio put ka članstvu u međunarodnim organizacijama.

“Šteta je što ne postoji politička volja ni jedne ni druge strane za dalji napredak, međutim mislim da će Kosovo više trpeti posledice. Ako stranke ozbiljno shvate dogovor postignut u Ohridu, onda bi stvari krenule napred i to bi pomoglo Kosovu da postane član raznih međunarodnih organizacija, kao i Ujedinjenih nacija”, rekao je Fejt.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: