Podeli vest

U Manili proradio vulkan, poslednji put eruptirao u januaru 2020. godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vulkan
Foto: Tanjug/AP Photo/Reynante Olitan De Villa

Vulkan Tal, na jezeru u blizini filipinske prestonice Manile, izbacio je danas oblak pare i pepela 1,5 kilometar u nebo u kratkoj, ali snažnoj eksploziji, što je primoralo vlasti da podignu nivo uzbune i evakuišu stotine stanovnika sa ugroženih lokacija.

Magma je došla u kontakt sa vodom u glavnom krateru vulkana Tal u provinciji Batangas, što je izazvalo eksploziju pare koju su pratile manje emisije lave, praćene vulkanskim zemljotresima, saopštio je Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju, prenosi AP.

Institut je podigao uzbunu za 311 metara visoki Tal, jedan od najmanjih vulkana na svetu, na treći od pet nivoa, što označava da „postoji ulaz magme u glavni krater koji bi mogao da podstakne naredne erupcije.””

Stanovnici pet sela na jezeru, unutar opasne zone od 7 kilometara oko kratera i u obližnjim gradovima, upozoreni su na moguću opasnost, i započela je njihova evakuacija, a više od 1.200 preselilo se u skloništa za hitne slučajeve do podneva, prema filipinskim vlastima navodi AP.

Tal je poslednji put eruptirao u januaru 2020. godine, kada je više od 376.000 ljudi evakuisano, a oblak pepala tada je stigao do 65 kilometara udaljene prestonice Manile i od tada vulan je sporadično pokazivao znake aktivnosti.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: