Podeli vest

Hrvatski reditelj Lordan Zafranović je među dobitnicima ovogodišnje međunarodne nagrade “Trebbia”, koja mu je uručena na istoimenoj humanitarnoj gala večeri u Pragu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Primajući nagradu u nedelju, na svečanost u dvorani “Smetena” Gradskog doma u Pragu, Zafranović je zahvalio organizatorima događaja, porodici, kao i svojim praškim profesorima, posebno Elmaru Klosu (1910-1993).

“Pokazao mi je kako reditelj komunicira sa gledaocima. Film je magija. Nešto što nije shvatljivo, ali je sjajno”, rekao je Zafranovič u svom kratkom obraćanju na češkom jeziku.

Zvanicama u dvorani, Zafranović je predstavljen kao jedan od predstavnika crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji koji je diplomirao filmsku režiju u Pragu 1971. godine.

Iz njegovog bogatog stvaralaštva posebno je istaknuta ratna trilogija filmova “Okupacija u 26 slika” (1978), “Pad Italije” (1981) i “Večernja zvona” (1986).

Međunarodna nagrada “Trebbia” dodeljuje se od 2001. godine dobitnicima iz sveta u kategorijama za stvaralačku delatnost, podršku kulturi i umetnosti, doprinos dijalogu nacionalnih kultura i za životno delo.

Dobitnicima se uručuje diploma i bronzana “Trebbia” statueta češkog skulptora Stefana Milkova, uz prenos na Češkoj televiziji i Slovačkoj televiziji.

Novi film Lordana Zafranovića “Djeca Kozare” trenutno je u fazi montaže.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: