Podeli vest

Nedovoljno vremena i nedovoljno para je opis gotovo svakog čoveka na planeti, a za ovo stanje kao lek ponuđen je “finansijski detoks”, praksa koja osvaja svet.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:pixabay

U današnjem užurbanom društvu, finansije često postaju izvor stresa i anksioznosti. Konstantno bombardovanje reklamama, društveni pritisak da pratimo trendove potrošnje i nekontrolisana želja za instant zadovoljstvom mogu nas odvesti u začarani krug dugova i finansijske nestabilnosti.

To je momenat kada bi finansijsju detoks mogao da pomogne da povratimo kontrolu nad našim novčanim životom

Šta je finansijski detoks?

Ukratko, finansijski detoks bi trebalo da vas oslobodi od nepotrebnih i štetnih novčanih navika koji svi imamo, a prvi korak je da se osveste sve finansijske odluke. Suština finansijskog detoksa je da se stvori zdrav odnos prema novcu i stvore dugoročni ciljevo

Finansijski detoks u 7 koraka

  • Prvi korak u finansijskom detoksu je, kao što je već napomenuto, opsvešćivanje naših navika. Neophodno je da pogledate svoje izvode, da zabeležite stvari na koje trošite novac i da se zapitate zbog čega dajete novac na to. Priznavanje svojih slabosti omogućit će vam da postavite ciljeve za promenu. Pitanja koje sebi možete da postavite u ovom procesu su- Šta su moje stvarne potrebe, a šta želje? Kupujem li nešto da se takmičim i upoređujem sa drugima, kolegama i prijateljima?
  • Postavljanje ciljeva je važan deo detoksa. Sebi postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve. Neka budu jasni i realni. Možda je neralno da se odreknete cigareta, ali je realno da smanjite odlaske u restorane ili da kupujete manje garderobe. Dugoročni ciljevi poput štednje za stambeni kredit ili penzionisanje su tkođe bitni u ovom procesu. Ciljevi će vam dati svrhu i motivaciju tokom detoksa.
  • Budžetiranje: Izradite detaljan budžet kako biste bolje razumjeli kamo odlazi vaš novac svakog meseca. Identifikujte nepotrebne ili visoke troškove koje možete smanjiti pa makar to bilo i za jedan dinar. Planiranje i praćenje vaših prihoda i troškova ključno je za uspešan finansijski detoks.
  • Ako imate dugove, fokusirajte se na njihovo smanjenje. Takođe, ne preterujte sa očekivanjima u smanjenju svako smanjenje je podjednako važno makar ono bilo i nekoliko stotina dinara. Odredite strategiju koja vam najbolje odgovara – može to biti otplata najskupljih dugova prvo ili sistematsko smanjenje svih dugova postavljanjem ciljanog iznosa za svaki mesec.
  • Otpornost na impulsivno trošenje je važan deo procesa.To trošenje nije samo ono koje se odnosi na još jedan komad garderobe ili višak hrane, odnosi se baš na sve. Pre nego što nešto kupite, dajte sebi vremena za razmišljanje o tome da li vam je to zaista potrebno ili je samo trenutno zadovoljstvo.
  • Uključite štednju u svoj budžet. I kod najmanjeg budžeta postoji prostor za štednju što će se pokazati iz prethodnih koraka. Ne zaboravite da je ušeda i kada vodite računa gde parkirate, pa smanjite broj kazni. Postavljanje automatskih transfera na štedni račun pomoći će vam da izbegnete rasipanje novca koji bi trebao biti štednja. Takođe, razmislite o investiranju kako biste svoj novac stavili u rad.
  • Edukujte se o finansijama. Svaki dinar uložen u edukaciju o finansijama donosi dva.

Finansijski detoks je moćan alat za oslobađanje od loših novčanih navika i postizanje finansijske stabilnosti. Osvješćivanje, planiranje, štednja i promena navika ključni su koraci ka uspešnom finansijskom detoksu. Pametno upravljanje novcem vodi ka miru uma i boljem kvalitetu života. Zapamtite da je proces detoksa dugotrajan, ali će dugoročno donijeti velike koristi za vašu finansijsku budućnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: