Podeli vest

Finska će je i zvanično članica NATO, saopšteno je iz kancelarije predsednika Finske Saulija Ninista, a tu vest potvrdio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Formalna ceremonija o ulasku Finske u NATO biće održana danas u Briselu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stoltenberg
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys/file

Finska je danas postala 31. punopravna članica NATO pošto je šef finske diplomatije Peka Havisto predao u Briselu dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Havisto je prethodno u sedištu Alijanse potpisao dokument o članstvu te zemlje u NATO. Formalna ceremonija o ulasku Finske u NATO biće održana danas u Briselu.

NATO neće rasporediti trupe u Finskoj bez pristanka te zemlje, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. “To je odluka Finske. Neće biti NATO trupa u Finskoj bez pristanka Finske,” rekao je Stoltenberg, preneo je Tass.

On je naglasio da će Finska u alijansu doneti “naprednu odbrambenu industriju” i “najviše sposobnosti”. Stoltenberg je istakao da će, kada Finska uđe u Alijansu, ona biti “pokrivena” članom 5 Vašingtonskog ugovora, koji predviđa kolektivnu bezbednost svih država članica NATO pre vojne agresije. On je naveo da će Finska tako dobiti “gvozdenu garanciju bezbednosti”.

“Kada (Finska) postane punopravna članica, uklanjamo prostor za pogrešne procene u Moskvi o spremnosti NATO da zaštiti Finsku, a to čini Finsku bezbednijom i jačom, a sve nas bezbednijim”, rekao je Stoltenberg, preneo je AP.

Stoltenberg je, takođe, istakao da prijem Švedske u NATO ostaje prioritet za Brisel. Stoltenberg je naveo da je svih 30 država članica NATO već potpisalo protokol o prijemu Švedske i da je potrebno još samo da ga ratifikuju Turska i Mađarska. Nakon pristupanja alijansi i Finska će morati da potpiše i ratifikuje ovaj dokument.

Međutim, niko u NATO ne sumnja da će se taj proces odvijati što je pre moguće, primetio je Stoltenberg. On je naglasio da će pristupanje Finske NATO biti istorijski događaj i direktan rezultat ruskog napada na Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da će Alijansa obezbediti da i Švedska postane punopravni član, preneo je Rojters.

“Predsednik (Rusije Vladimir) Putin je kao deklarisani cilj invazije na Ukrajinu postavio manje NATO-a”, rekao je Stoltenberg novinarima, uoči sastanka ministara spoljnih poslova Severnoatlantskog saveza. To postaje upravo suprotno, istakao je on. “Finska danas, a uskoro će i Švedska postati punopravni član Alijanse”, kazao je Stoltenberg.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: