Podeli vest

U Finskoj i Švedskoj su danas zabeležene najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

U selu Nikkaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u severnoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.

“To je najniža temperatura izmerena do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme”, rekao je meteorolog Nils Holmkvist.

Izuzetno hladno vreme izazvalo je velike probleme u železničkom saobraćaju na severu Švedske, rekli su železnički operateri, preneo je AP.

Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabeležena na nekoliko lokacija u severnoj Švedskoj.

Takođe je izdao upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snežne padavine i jak vetar u sredu mogu da izazovu probleme.

Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srede.

U susednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabeležena je jutros u severozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni.

Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeležene su temperature niže od minus 30 stepeni.

Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je pogođen velikom hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vreme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: