Finska će aplicirati za članstvo u NATO-u, izjavio finski predsednik Sauli Ninisto

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nato
Foto: Shutterstock

inski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a finski parlament će sutra o tome održati raspravu, posle čega se očekuje da će potvrditi odluku državnog vrha, javile su agencije.

Predsednik i vladin odbor za spoljne poslove odlučili su da Finska podnese zahtev za članstvo u NATO, rekao je Ninisto na konferenciji za medije u Helsinkiju, preneo je Tas s.

Premijerka Sana Marin objasnila je da će vlada sada uputiti tu odluku parlamentu i da očekuje da će je narednih dana skupština usvojiti.

“U Finskoj je pred nama još parlamentarna procedura, ali verujem da će parlament odlučno i odgovorno da se izjasni o ovoj istorijskoj odluci”, rekla je danas premijerka Sana Marin.

Finski parlament će sutra održati raspravu o ulasku Finske u NATO, a očekuje se da će odluka biti usvojena u utorak, prenosi Ria novosti.

Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da predlažu ulazak te zemlje u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Rusija, koja deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Severnoatlansku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podseća britanska novinska agencija.

Ninisto je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina u subotu da mu saopšti planove o ulasku Finske u NATO.

Putin već izneo svoj stav

Ranije ove nedelje ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbednosnim pretnjama i da bi potencijalna promena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dve zemlje, preneo je Rojters.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: