Podeli vest

Više od 40.000 žitelja Firence koji žive u centru grada, zbog izdavanja stana na dan, žale se da se osećaju kao da žive ne u kući ili stanu, već u hotelu, hostelu ili apartmanskom kompleksu. Oni koji dugoročno žele da iznajme stan neće ga naći u istorijskom jezgru grada i to je razlog zbog koga Firenca želi da ukine ovaj vid iznajmljivanja stanova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Odluka o ukidanju je doneta kao poslednji pokušaj lokalnih vlasti da obezbede više prostora za život lokalnog stanovništva.

Prema novim pravilima, vlasnicima stanova koji su ih ranije iznajmljivali turistima kao stan na dan odobravanju se određene poreske olakšice ako se vrate dugoročnom iznajmljivanju, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Firence Dario Nardela, rekao je da je Grad odlučio da deluje na ovaj način kako bi regulisao ovaj deo sektora nekretnina.

“U 2016. godini imali smo nešto manje od 6.000 stanova na Airbnb, danas skoro 14.378”, rekao je gradonačelnik i podsetio da su prosečne mesečne stanarine skočile za 42 odsto. Ove godine cene su porasle za 15,1 odste, rekao je Nardela.

Kao i u drugim evropskim zemljama, sprega niskih plata, nestašice imovine, kratkoročni najam za odmor i visoka
inflacija podstakli su stambenu krizu u Italiji, kojom su posebno pogođeni radnici i studenti.

Na ovu odluku biće i žalbi, a one su najavljane sa više strana, pre svega od strane udruženja, ali i desničarske strake Forca Italija.

Njujork pooštrava propise iznajmljivanja stana na dan

Iz godine u godinu i Njujork pooštrava uslove za izdavanja stana na dan, a pored toga i povećava poreze za one koji se bave izdavanjem.

Mišljenja o ovoj praksi najma i tamo su podeljena.

Oni koji smatraju da ovu praksu treba ukinuti žale se, kao i u firenci, što ima manjka stanova za lokalno stanovništvo. Dodatni problem je i buka i strah za bezbednost ostalih stanara.

Na hiljade stanova u Beogradu i Novom Sadu izdaju se na dan

Iako je trend iznajmljivanja stana na dan u Srbiju stigao nešto kasnije, samo na sajtu Airbnb izdaje se više hiljada stanova na dan u Beogradu i više od hiljadu u Novom Sadu.

Rizik da lokalno stanovništvo bude uskraćeno za dugoročno rentiranje logično je veći u Novom Sadu.

Ivana Janković koja živi u na Novom Beogradu kaže da se u njenoj zgradi nekoliko stanova izdaje na dan i smatra da ova praksa nije dovoljno zakonski regulisana.

“Ja nikada nisam videla da je neka inspekcija došla da proveri te stanove. Buka je nepodnošljiva. Ljudi se smenjiju dnevno, pa čak i na sat i više ne znamo ko nam ulazi, a ko izlazi iz zgrade. Imam dvoje male dece i mislim da bi oni koji žele da iznajme stanove tako trebalo da ih kupuju u nekim posebnim zgradama, pa nek tamo rade sta hoće”, rekla nam je Ivana.

Zakon za izdavanje stana na dan u Srbiji propisuje i visoke kazne

Zakon ipak postoji u Srbiji.

Po tom zakonu stanovi na dan bi trebalo da budu kategorizovani. Ukoliko Vas inspekcija uhvati da ste nekategorizovani stan na dan dali u zakup kazne su od150.000 do 350.000 dinara.

Svaki vlasnik/suvlasnik/ovlašćeno lice je u obavezi da transparentno istakne nalepnicu na vratima stana. Ova nalepnica dobija se uz rešenje odobreno od strane Sekretarijata.

Ukoliko dodeljenu nalepnicu ne postavite na gore pomenut način, kazna je između 80.000 i 120.000 dinara. 

Stan na dan koji izdajete mora da ispunjava nekoliko zahteva, od kojih je između ostalog i onaj koji se odnosi na Zakon o javnom redu i miru.

Ukoliko pravila kućnog reda nisu jasno naznačena ili se pak ni ne nalaze nigde, odgovorno lice će snositi kaznu u visini od 50.000 do 120.000 dinara. 

I to nije sve, kazna za stan koji ne ispunjava higijenske uslove je od 80.000 do 120.000 dinara.

Činjenica je da je ova oblast izdavanja nekretnina u ekspanziji i da će u jednom trenutku i Srbija pokrenuti pitanje eventualne zabrane ili otežavanja uslova za izdavanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: