Podeli vest

Prema rečima Vladimira Pejčića iz Ministarstva finansija, do danas je izdato oko 2,8 miliona e-faktura u javnom sektoru, dok se dnevno izda oko 60.000.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fiskalizacija
Foto: Shutterstock

Od početka primene novog modela e-fiskalizacije i uvođenja e-faktura ove godine u Srbiji, svakog dana se prosečno izda oko 10 miliona fiskalnih računa i 60.000 e-faktura, odnosno, do sada je izdato 2,8 miliona e-faktura u javnom sektoru, rečeno je danas na konferenciji “Let’s Talk e-Comm” u Privrednoj komori Srbije.

O značaju digitalizacije, e-trgovini i benefitima koje nadležne institucije imaju zbog lakšeg nadzora trgovanja uvođenjem novog modela fiskalizacije, bilo je reči na prvom od četiri održana panela “eFiskalizacija i eFakture”, saopštili su iz PKS-a.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović istakao je da su digitalizacija i e-komerc promenili način na koji poslujemo i na koji komuniciramo, te da je od početka pandemije, e-komerc postao izuzetno važna tema kako za učesnike na tržištu tako i za državu.

Pomoćnik direktora za IT Poreske uprave Saša Dulić naveo je da od početka primene novog modela fiskalizacije, Poreska uprava u realnom vremenu dobija brojne podatke i može da prati značajne parametre trgovanja, poput visine prometa po gradovima i opštinama, a raspolaže i sa tačnim podacima o broju kvadrata poslovnog prostora koji se koristi u Srbiji.

Prema rečima Vladimira Pejčića iz Ministarstva finansija, do danas je izdato oko 2,8 miliona e-faktura u javnom sektoru, dok se dnevno izda oko 60.000.

Pejčić je dodao da su od 175.000 do sada registrovanih u sistemu e-faktura, 10.500 korisnici javnih sredstava, a da 160 hiljada čine kompanije za koje obaveza izdavanja e-faktura počinje 1. januara 2023. godine.

U organizaciji PKS i e-Commerce Asocijacije Srbije održana su danas još tri panela na teme dostave roba, značaju i bezebdnosti podataka i plaćanju.

Na današnjem događaju učestvovali su Marija Pasuljević, izvršna direktorka “e-Komerc Asocijacije Srbije”, predstavnici kompanija MTS, DM Drogerie Markt, Wolt, Dexpreš, Ananas, Philip Morris International, Yemora, Things Solver, Delhaize, Tehnomanija, Digitalk, VISA, OTP Banka, PayTen, AllSecure i Samardžić, Oreški & Grbović Law Firm i mnogih drugih.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: