Podeli vest

Fizičar Nikola Cvetanović izjavio je danas za Tanjug da kada se grmljavina čuje to znači da je dovoljno blizu da bude opasna i treba se skloniti i nikako ne treba biti na otvorenom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

munja
Foto: Pixabay

Opasnost gromova je, kako objašnjava, u ogromnoj energiji koja se saspe na mesto gde udara grom, u jako kratkom vremenskom periodu, manje od mili sekunde nastupe ogromne temprature, napone, hiljade ampera, 30.000 celzijusa.

Kaže da u tako kratkom vremenskom periodu sasuti toliku energiju na jednu lokaciju može izazvati požar, teške zdravstvene posledice kod određenih osoba ako ih grom pogodi, pa čak može biti i pogubno.

Cvetanović napominje da treba gledati vremensku prognozu i razne aplikacije, gde se može videti da li će biti grmljavine, gledati kakvi su oblaci, da li se u daljini čuje grmljavina, jer, kako kaže, onog momenta kada se grmljavina čuje znači da je dovoljno blizu da bude opasna i treba se skloniti.

“Ako se baš slučajno nađete negde na otvorenom, nemojte da stajete ispod drveta i treba da smanjite svoj profil što više. Ne da legnete na zemlju ili da čučnete u neko nisko rastinje, ali je glavno ne biti otvorenom. Prvi zaklon, neka kuća ili automobil su korisni da se zaštitimo” navodi fizičar.

Nebezbedno je ako zgrada ili kuća nema gromobran, kaže Cvetanović jer, iako se retko kad desi direktan pogodak u osobu ako je u zgradi, može da dođe do požara i do raznih strujnih udara unutar zgrade, zbog čega je važno i zakonom regulisano da zgrade i privatne kuće imaju gromobran.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: