Prosečan litar flaširane vode sadrži skoro četvrt miliona nevidljivih komada nanoplastike, prema novom istraživanju naučnika sa univerziteta Kolumbija i Rutgers.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Naučnici su koristili mikroskop sa dvostrukim laserima da detektuju i kategorizuju komade plastike po prvi put, prenosi Skaj njuz.
Posmatrajući pet uzoraka brendova flaširane vode, naučnici su otkrili da se nivoi čestica kreću od 110.000 do 400.000 po litru, u proseku oko 240.000, otkriveno je u studiji objavljenoj u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.


Čini se da veći deo plastike dolazi iz same boce i filtera sa membranom reverzne osmoze koji se koristi za zaustavljanje drugih zagađivača, zaključila je glavna autorka studije, Naižin Kijan, sa Univerziteta Kolumbija.


“Ne znamo da li je opasno ili koliko je opasno. Znamo da nanoplastika ulazi u tkiva sisara, uključujući ljude, a trenutno se istraživanje bavi njenim uticajem na ćelije”, dodala je toksikološkinja Fibi Stejplton.


Međunarodno udruženje za flaširanu vodu saopštilo je da medijski izveštaji o česticama u vodi “ne čine ništa više nego nepotrebno plaše potrošače”, dok je Američki savet za hemiju, koji predstavlja proizvođače plastike, odbio je da komentariše.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: