Podeli vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da namerava da se kandiduje za drugi mandat na toj funkciji i za to dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Jean-Francois Badias (STR)

“Donosim veoma svesnu i dobro promišljenu odluku. Želela bih da se kandidujem za drugi mandat i veoma sam zahvalna CDU što me je danas imenovao za vodećeg kandidata EPP (Evropske narodne partije)”, rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon partijskog sastanka u Berlinu.


Predsednik nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc rekao je da je ta stranka jednoglasno izabrala Fon der Lajen za kandidata za predsednika Evropske komisije.
Fon der Lajen (65), inače bivša nemačka ministarka odbrane, nameru da bude na čelu EK još pet godina objavila je na sastanku rukovodstva CDU u Berlinu, dodaje Špigel.


Fon der Lajen (65), čiji su petogodišnji mandat na čelu EK obeležile višestruke krize, uključujući pandemiju korona virusa i rat u Ukrajini, sada treba da još samo dobije odobrenje na kongresu Evropske narodne partije u martu u Bukureštu.


Mesto predsednika Evropska komisije mora da bude popunjeno posle evropskih izbora u junu ove godine, a pravilo je da se za tu funkciju imenuje kandidat iz evropske političke grupacije koja je najbolje plasirana na izborima za Evropski parlament.
Kako Evropska narodna partija, čiji je član Fon der Lajen, vodi prema dosadašnjim anketama, postoje dobre šanse da ona ostane predsednica Evropske komisije.


Ukoliko bude izabrana, ona bi drugi mandat na čelu EK započela u vreme kada se Evropa fokusira na to kako da ojača svoju bezbednost, imajući u vidu rat koji Rusija vodi u Ukrajini i mogućnost da se bivši predsednik SAD Donald Tramp vrati u Belu kuću, ukazuje Rojters.


Fon der Lajen je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu rekla da će Evropska komisija predstaviti predlog strategije odbrane čiji je cilj podsticanje veće i efikasnije potrošnje uz zajedničke nabavke i sporazume kako bi se obezbedila predvidljivost te industrije.
Lideri zemalja članica EU izabraće predsednika Evropske komisije nakon izbora za Evropski parlament u junu ove godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: