Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za tzv Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas, tokom posete manastiru Gračanica, da pokušaji vlasti u Prištini da srpske pravoslavne crkve proglase katoličkim ne mogu da uspeju i pozvala ih na razum i racionalizam.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fon kramon
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Fon Kramon je istakla da postoje svi dokazi koji su potrebni i koji pokazuju šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“U Nemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke pre nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovde i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje”, poručila je Fon Kramon u Gračanici, gde je u društvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija obišla i upoznala se sa istorijom srednjovekovnog manastira Srpske pravoslavne crkve.

Poručila je onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju da u tome “neće imati mnogo uspeha”, prenosi RTS.

Nakon obilaska manstirske crkve u Gračanici stare više od 700 godina, navela je da je za nju od izuzetne važnosti da se upozna sa kulturoškim razlikama na KiM, a da su reprezenti toga manastir Gračanica i Visoki Dečani, “koji su najznačajniji spomenici kulturnog nasleđa koje imamo”.

Viola fon Kramon se, nakon podošenja izveštaja Evropskom parlamentu, a pred istek mandata, nekoliko dana nalazi u poseti Kosovu i Metohiji, gde se u Prištini sastala sa predstavnicima privremenih institucija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: