Podeli vest

Organizacija Evropa Nostra saopštila je u sredu da srpski manastir Visoki Dečani ostaje na Listi sedam najugroženijih objekata kulturne baštine u Evropi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dečani
Foto: Pixabay

 Izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon razgovarala je sa generalnom sekretarkom „Evropa Nostre“ o potrebi unapređenja zaštite ugroženog kulturnog nasleđa širom Evrope, sa posebnim akcentom na manastir Visoki Dečani i uništeno kulturno nasleđe u Ukrajini.

“Otvoren i produktivan sastanak sa generalnom sekretarkom Evropa Nostre o potrebi unapređenja zaštite ugroženog kulturnog nasleđa širom Evrope, sa posebnim fokusom na manastir Dečani i uništeno kulturno nasleđe u Ukrajini”, napisala je Fon Kramon na Tviteru.

Evropa Nostra je uz retvit objave Fon Kramon istakla da ne možemo graditi zajedničku budućnost bez odgovarajućeg razumevanja i brige o našem zajedničkom nasleđu i istoriji.

Organizacija Evropa Nostra saopštila je u sredu, nakon što su njeni predstavnici posetili Kosovo i Metohiju prošle nedelje, da srpski manastir Visoki Dečani ostaje na Listi sedam najugroženijih objekata kulturne baštine u Evropi.

Visoki Dečani uvršteni su na Listu sedam najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi 2021. godine, a prilikom posete KiM predstavnici Evropa Nostre utvrdili su da ni godinu dana nakon objavljivanja te liste nisu rešeni glavni problemi zbog kojih je manastir ugrožen u značajnoj meri.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: