Podeli vest

Ford je saopštio da će ukinuti skoro 1.100 radnih mesta u fabrici u Valensiji, na istoku Španije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ford
Foto: Shutterstock

Američki proizvođač automobila Ford saopštio je danas da će ukinuti skoro 1.100 radnih mesta u fabrici u Valensiji, na istoku Španije, u okviru socijalnog plana povezanog sa reorganizacijom proizvodnje u Evropi, prenosi Figaro.

Predstavnica za medije kompanije objasnila je da je ta odluka doneta zbog obustavljanja proizvodnje Fordovih modela “S-Max” i “Galaxy” u fabrici u Valensiji od aprila ove godine.

Kao i ostatak automobilske industrije, Ford se usmerio ka proizvodnji električnih automobila, što, međutim, iziskuje ozbiljne troškove istraživanja, kompletnu modernizaciju pogona, u koju američka firma planira da uloži 50 milijardi dolara do 2026.

Različiti s tim povezani socijalni planovi primenjuju s u trenutku dok u Evropi raste strah od izmeštanja proizvodnih pogona automobilske industrije zbog značajnih američkih subvencija za proizvođače električnih automobila na teritoriji SAD, napominje francuski list.

Socijalni plan koji je Ford danas obelodanio sindikatima u Valensiji usledio je za objavljivanjem, sredinom februara, ukidanja ukupno 3.800 mesta u Nemačkoj i Velikoj Britaniji do 2025. godine. Tih 3.800 radnih mesta predstavlja 10 odsto aktuelnih evropskih pozicija u Fordu i tiče se pre svih zaposlenih u ekipama za istraživanje i razvoj proizvoda, a ne same proizvodnje.

Ford je te rezove obrazložio namerom da uspostavi “konkurentniju strukturu troškova” u Evropi, gde se suočava s teškoćama.

Američki proizvođač će, s tim u vezi, smanjiti broj modela osmišljenih za evropsko tržište i usredsrediće se na električne modele i isplativiju prodaju komercijalnih vozila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ