Podeli vest

Francuska je podigla nivo rizika od ptičijeg gripa sa “umerenog” na “visok”, nakon novootkrivenih slučajeva bolesti, objavilo je danas francusko ministarstvo poljoprivrede.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

To je primoralo živinarske farme da drže ptice u zatvorenom prostoru, kako bi se zaustavilo širenje tog veoma zaraznog virusa, preneo je Rojters.

Francuska je prošle nedelje saopštila da je otkrila prvi ptičiji grip ove sezone na farmi u Bretanji, kao i među ćurkama u departmanu Soma na severu zemlje.

Direktor francuske grupe živinarske industrije Jan Nedelek, naveo je da se ulazi u najrizičniji period od novembra do marta sa temperaturama u padu.

“’Visok nivo rizika podrazumeva da bi sva živina trebalo da bude zadržana unutra na farmama, kao i da budu preduzete dodatne mere bezbednosti u cilju izbegavanja širenja bolesti”, rekao je on.

Rojters napominje da, iako je ptičji grip bezopasan u hrani, njegovo širenje brine vlade i industriju živine zbog mogućeg pustošenja jata, ograničenja trgovine i rizika od eventulanog prenošenja na ljude.

Da bi se suzbila bolest, Francuska je pokrenula kampanju vakcinacije početkom oktobra, ograničenu tada na patke, koje mogu lako da prenose virus bez pokazivanja simptoma.

Agencija podseća da je ptičja influenca, poznata kao ptičji grip, dovela do uništavanja stotina miliona ptica širom sveta poslednjih godina.

Obično se javlja tokom jeseni i zime, a poslednjih nedelja širi se u mnogim evropskim zemljama, uključujući Nemačku, Holandiju i Belgiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ