Podeli vest

Francuska je, uoči obeležavanja Međunarodnog dana žena, unela u svoj ustav pravo na abortus i najavila da borbu za prekid trudnoće planira da podigne na evropski nivo, dok političari i stručnjaci upozoravaju da je ovo pravo pod pritiskom širom sveta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP

Francuski poslanici u ponedeljak su glasali da pravo na abortus bude uneto u ustav te zemlje, a ovakve izmene ustava francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je ponosom zemlje kojim se šalje univerzalna poruka.


U Evropi se pravo na abortus razlikuje od zemlje do zemlje, pri čemu neke države imaju restriktivnija pravila za prekid trudnoće od drugih.


Francuski premijer Gabrijel Atal upozorio je da je pravo na abortus “u opasnosti” širom sveta, da su “naše slobode u suštini ugrožene” i ostavljene na “milost i nemilost donosilaca odluka”.


Francuska sada namerava da “iznese ovu borbu na evropski nivo”, najavila je potrparolka francuske vlade Priska Teveno.
“Predsednik Republike je 2022. godine objavio da je njegova namera da se pravo na abortus unese u Povelju EU o osnovnim pravima”, rekla je Teveno.


Makron je prošle godine obećao da će ustavom zaštititi pravo na abortus, nakon što je američki Vrhovni sud 2022. godine poništio pola veka staro pravo na abortus, čime je dozvolio pojedinim američkim državama da zabrane ili ograniče to pravo.


Međutim, nakon glasanja u francuskom parlamentu, Vatikan je ponovio da se protivi abortusu, što su prethodno rekli i francuski katolički biskupi.
“Papska akademija za život podseća da u eri univerzalnih ljudskih prava ne može postojati nikakvo ‘pravo’ na oduzimanje ljudskog života”, navodi se u saopštenju ove vatkinaske institucije, koja je zadužena za promovisanje vrednosti ljudskog života.


Odluka francuskih poslanika o ustavnom pravu na abortus doneta je nakon što su zemlje članice EU i evropski poslanici postigli dogovor o pravilima EU za borbu protiv nasilja nad ženama.


Prvi zakon o borbi protiv nasilja nad ženama, oko kojeg se EU dogovorila u februaru, nastoji da zaštiti žene u EU od rodno zasnovanog nasilja, prisilnih brakova, sakaćenja ženskih genitalija i uznemiravanja na internetu.
Međutim, u postignuti dogovor nije uključena zajednička definicija silovanja, a brojne države širom sveta ograničavaju pravo na abortus za slučajeve silovanja i incesta.


One države koje su bile protiv uvođenja definicije silovanja tvrdile su da silovanje nema prekograničnu dimenziju neophodnu da bi se to smatralo zločinom za koji su predvođene uobičajene kazne u bloku, čime su dovele u pitanje nadležnost EU.


Slovenačka nevladina organizacija Institut 8. mart krajem februara je pokrenula kampanju za bezbedan i pristupačan abortus širom Evrope pod nazivom “Moj glas, moj izbor”, koja ima za cilj da prikupi milion potpisa širom EU, a okuplja organizacije iz Španije, Francuske, Poljske, Finske i Irske.


Organizatori su označili ovo pitanje kao važno uoči predstojećih evropskih izbora u junu i usled porasta ekstremizma u Evropi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: