Podeli vest

Stotine francuskih proizvođača vina protestvovalo je zbog uvoza jeftinog vina iz Španije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Oni su blokirali autoput na granici sa Španijom i istovarili kamione koji su prevozili jeftino špansko piće i uništili ga prosipajući vino preko granice u znak protesta zbog uvoza jeftinih alkoholnih pića iz inostranstva, istovremeno tražeći podršku vlade za svoju proizvodnju.

Predstavnici oko 400 vinogradara iz nekoliko regiona južne Francuske okupili su se u četvrtak na granici sa Španijom da blokiraju kamione koji prevoze jeftino vino, uglavnom iz Španije i Maroka, i da unište njihov tovar.

Zatražili su od ministra poljoprivrede da im pomogne davanjem subvencija i kredita kako bi opstala njihova proizvodnja koja je ugrožena zbog nelojalne konkurencije iz inostranstva i sušne godine, rekao je predsednik Udruženja mladih vinogradara Pjer Ilari, objavio je Euractiv.

Novi protest zakazan je za 25. novembar.

Uvoz vinskih proizvoda, uglavnom iz Španije i Maroka, preplavio je francusko tržište 2022. godine sa više od 6,5 miliona hektolitara vina po cenama ponekad upola nižim od lokalnih vina.

Od toga, 65 odsto vina dolazi iz Španije, a prodaje se za nešto manje od jednog evra po litru, u poređenju sa više od tri evra za vino koje se proizvodi u južnoj Francuskoj.

Sindikat vinogradara Bordoa nedavno je zatražio od Evropske komisije da dodeli pomoć francuskim proizvođačima vina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.