Podeli vest

Francuska je zabranila domaće avionske letove na kratkim razdaljinama tamo gde postoje alternative u vidu železničkog saobraćaja, u pokušaju da smanji emisije ugljen-dioksida.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

avion
Foto: PixaBay

Zakon je stupio na snagu dve godine nakon što je u parlamentu izglasano ukidanje ruta na kojima se isto putovanje vozom može obaviti za manje od dva i po sata, prenosi Bi-Bi-Si.

Zabrana se jedino ne odnosi na avio-saobraćaj između Pariza i pojedinih gradova, uključujući Nant, Lion i Bordo, kao ni na tranzitne letove.

Privremeni šef industrijske grupe A4E, Loran Donsil ocenio je da će “zabrana ovih putovanja imati samo minimalne efekte” na proizvodnju ugljen-dioksida.

On je dodao da bi vlade umesto toga trebalo da podrže “stvarna i značajna rešenja”. Francuska potrošačka grupa UFC-Q Šoasi ranije je pozvala poslanike da zadrže ograničenje od četiri sata, umesto da ga smanjuju na dva i po sata.

”Avion u proseku emituje 77 puta više CO2 po putniku nego voz na ovim rutama, iako je voz jeftiniji i izgubljeno vreme je ograničeno na 40 minuta”, navodi se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: