Podeli vest

Francuski poljoprivrednici najavili su da će danas više od 600 traktora blokirati osam autoputeva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Christophe Ena (STF)

Vlada je najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spreči ulazak traktora u “Pariz i veće gradove”, prenosi BFM TV.
Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen razgovarao je juče sa najbližim saradnicima o odgovoru policije na pretnje nezadovoljnih poljoprivrednika.
Darmanen je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.


Iz policije poručuju da će delovati umereno i da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude ugrožen integritet ljudi, ili javne ili privatne zgrade budu izložene ozbiljnoj šteti.


Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.


Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.


Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.


Vlada je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju.


Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je, međutim, da će nastaviti proteste.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: