Podeli vest

Kurs evra prema dolaru je porastao za 0,28 posto na 1,02425 dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

novac
Foto: Pixabay

Britanska funta je pala danas na najniži nivo prema evru u poslednje dve nedelje, pošto su se investitori fokusirali na energetsku krizu koja pogoršava izglede ekonomskog rasta Ujedinjenog Kraljevstva.

Dolar je takođe oslabio prema valuti evrozone, uoči podataka o inflaciji u SAD, koje tržišni akteri s nestrpljenjem iščekuju kako bi naslutili za koliko bi američke Federalne rezerve (FED) mogle da podignu ključnu kamatu na sednici u septembru.

Prema izveštaju Rojtersa, funta se spustila za 0,1 procenat u odnosu na evro, na 84,66 penija, na najniž nivo od 26. jula, dok je istovremeno ojačala prema američkoj valuti za 0,17 odsto, na 1,2095 dolara.

Kurs evra prema dolaru je porastao za 0,28 posto na 1,02425 dolara.

Prema japanskom jenu, dolar se drži danas na nepromenjenom nivou od 135 jena, dok je prema švajcarskom franku potonuo za 0,5 procenata, na 0,94885 “švajcaraca” za dolar.

Prema medijskim izveštajima, Britanija radi na programu planskih isključenja struje za industriju i domaćinstva tokom zime, kada bi hladno vreme moglo da se poklopi sa nestašicom gasa.

Dugovi britanskih potrošača za energiju skočili su na rekordan nivo svih vremena, pri čemu šest miliona domaćinstava duguju u proseku po 206 funti (249 dolara) dobavljačima, uoči novog poskupljenja energije u oktobru i ponovo u januaru, pokazalo je jedno istraživanje.

Funta beleži najlošije rezultate među valutama zemalja G10 ove godine, budući da je izgubila više od 10 posto vrednosti u odnosu na američki dolar zbog pomračenih ekonomksih izgleda Velike Britanije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: