Podeli vest

Grupa G7 poručila je danas Iranu da ne prebacuje balističke rakete Rusiji, kako bi ih koristila za rat protiv Ukrajine, upozoravajući da će preduzeti odgovarajuće mere protiv Teherana ukoliko to učini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

g7 lideri
Tanjug/ Kenny Holston/The New York Times via AP, Pool

“Ukoliko Iran pokrene isporuku balističkih projektila ili slične tehnologije Rusiji, spremni smo da odgovorimo brzo i koordinisano, uključujući i da primenimo nove i značajne mere protiv Irana”, naveli su lideri G7 u saopštenju.

Neimenovani izvori su rekli Rojtersu prošlog meseca da je Iran obezbedio Rusiji veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, čime se produbila vojna saradnja između te dve zemlje, koje su pod sankcijama Rusije.

U izjavi G7 se ne navodi da li se veruje da je Rusija već primila iranske projektile, što, prema oceni Rojtersa, ukazuje na to da Teheran i dalje razmatra tu mogućnost.

“Duboko smo zabrinuti zbog izveštaja da Iran razmatra transfer balističkih raketa i slične tehnologije. Pozivamo Iran da ne radi to, jer bi to dodatno destabilizovano region i predstavljalo eskalaciju u podršci ruskom ratu u Ukrajini”, ističe se iz G7 i dodaje da je Teheran već poslao Rusiji dronove koji su se koristili protiv civila.

Italija je ove godine predsedavajuća G7.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: