Podeli vest

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta razmatra ograničenje cene ruske nafte iz mora u rasponu od 65 do 70 dolara po barelu, izveštava Rojters pozivajući se na izjavu neimenovanog diplomate Evropske unije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

G7
Foto: Shutterstock

O tom predlogu su razgovarali i ambasadori 27 zemalja EU s ciljem postizanja zajedničkog stava do kraja dana.

Grupa sedam, uključujući Sjedinjene Države, EU i Australiju, trebalo bi da 5. decembra uvede ograničenje izvozne cene za rusku naftu iz mora, kao deo sankcija prema Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

Mnučin: Ideja G7 da ograniči cenu ruske nafte – smešna

Stiven Mnučin, bivši američki ministar finansija u administraciji Donalda Trmpa, izjavio je da je plan G7 za ograničenje cene ruske nafte „smešan“.

„Ne samo da nije izvodljiva, već mislim da je to najsmešnija ideja koju sam ikada čuo. Vidite, tržište će odrediti cenu. Dakle, ako uvedete sankcije po višim cenama, na neki način samo pogoršavate situaciju, po mom mišljenju”, rekao je Mnučin tokom panela na samitu Instituta Milken o Bliskom istoku i Africi, prenosi CNBC.

On je dodao da su sankcije Rusiji i ruskim zvaničnicima, koje SAD i druge zemlje nastavljaju da primenjuju od ruske invazije na Ukrajinu, mogle da imaju uticaj pre nego što je rat počeo, a ne posle.

„Sankcije bi tada imale veliki efekat. Mislim da je sada problem u tome što su opcije ograničene…imate delove sveta izvan sankcija SAD koji sada kupuju rusku naftu“, ocenio je Mnučin.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta – SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija – zajedno sa Australijom, navodno su se dogovorile da uvedeu fiksnu gornju granicu cene za rusku naftu od 5. decembra, ali nivo limita nije objavljen, dodaje američki medij.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: