Podeli vest

Zahtevi za nabavku kokaina su sve veći u svetu, a krijumčarenje metamfetamina se širi i dalje od postojećih tržišta, uključujući Avganistan, navodi se u godišnjem izveštaju Agencije za borbu protiv narkotika i kriminala pri Ujedinjenim nacijama (UNODC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Gajenje kokaina na rekordnom nivou

Gajenje koke i proizvodnja kokaina bili su na rekodnim nivoima 2021. godine, dok je globalan broj korisnika kokaina iste godine bio 22 miliona i raste sve više, navodi se u izveštaju UNODC, preneo je Rojters. Zaplene kokaina, međutim, rastu brže nego proizvodnja, pa se ukupna količina raspoložive droge drži pod kontrolom do neke mere, ocenjuje se u izveštaju.

Jugoistočna Evropa jedno od novih tržišta kokaina

“Svet se trenutno suočava sa povećanjem zahteva za kokainom, što se oseća širom planete i verovatno će da podstakne razvoj novih tržišta izvan tradicionalnih granica. Iako je globalno tržište kokaina koncentrisano u Americi, zapadnoj i centralnoj Evropi, pa i Australiji, najveći rast, uslovno rečeno, dešava se na tržištima u Africi, Aziji i jugoistočnoj Evropi”, navodi se u izveštaju.

Dok se oko 90 odsto metamfetamina konfiskuje u Aziji i Severnoj Americi, podaci pokazuju da su se tržišta stabilizovala na visokim nivoima, ali se krijumčarenje povećalo na drugim mestima, kao što je Bliski istok i zapadna Afrika, kaže se u izveštaju.

Izveštaji o zaplenama metamfetamina proizvedenog u Avganistani ukazuju da se situacija menja, jer se u toj zemlji proizvodi i 80 odsto nedozvoljenog opijumskog maka, od koga se pravi heroin.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…