Podeli vest

Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc saopštio je da podnosi ostavku.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ganc je na konferenciji za novinare pozvao premijera Benjamina Netanjahua da odredi datum izbora, i pozvao ga da “ne dozvoli da se nacija raspadne”, prenosi Harec.

”Ponosan sam što sam ušao u kabinet za vanredne situacije nakon tragedije 7. oktobra koja nas je zadesila. Ali posle osam meseci borbe moramo da gledamo napred. Netanjahu zna šta mora da uradi i da mora to da uradi”, rekao je Ganc. On je pozvao ministra odbrane Joava Galanta da ”bude hrabar i učini ono što je ispravno”.

Ganc je pozvao građane Izraela koji služe u vojsci i bezbednosnom aparatu da ostanu verni. ”U ovom ratu, više od 1.000 porodica je platilo najveću cenu, a hiljade vojnika je povređeno na bojnom polju. Ovo su istinski heroji i vidim ih ispred sebe na svakom koraku. Postoje porodice koje su izgubile svoje najdraže”, rekao je Ganc.

Ganc je prošlog meseca obavestio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da će, ukoliko on do 8. juna ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata, podneti ostavku.

Vladajuća koalicija Netanjahua sigurna uprkos Gancovoj ostavci

Vladajuća koalicija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ostaće sigurna uprkos ostavci ministra u izraelskom ratnom kabinetu Benija Ganca, preneo je danas Rojters.

Netanjahuova koalicija kontroliše parlament sa većinom od 64 mesta u Knesetu, koji ima 120 mesta.

Ganc, koji je večeras saopštio da podnosi ostavku, predvodi centrističku stranku nacionalnog jedinstva koja ima osam poslaničkih mesta.

Netanjahuova konzervativna stranka Likud je najveća frakcija i ima 32 poslanička mesta.

Stranka “Religijski cionizam”, na čelu sa ministrom finansija Bezalelom Smotričem ima sedam mesta, a ultranacionalistička stranka Jevrejska moć, na čelu sa ministrom za nacionalnu bezbednost Itamarom Benom-Gvirom ima šest mesta.

Ultraortodoksne jevrejske partije “Šas” i “Ujedinjena Tora Judaizam” imaju 11, odnosno sedam mesta. Ganc je na konferenciji za novinare pozvao premijera Benjamina Netanjahua da odredi datum izbora, i pozvao ga da “ne dozvoli da se nacija raspadne”. Ben Gvir je večeras, u pismu Netanjahuu zahtevao da nakon ostavke Ganca otovori ratni kabinet za nove članove, uključujući njega.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: