Podeli vest

Srbi na Kosovu i Metohiji svoju veru u budućnost grade na poruci predsednika Aleksandra Vučića da neće dozvoliti njihov progon i pogrom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PRIZREN
Foto: Pixabay

Srbi na Kosovu i Metohiji svoju veru u budućnost grade na poruci predsednika Aleksandra Vučića da neće dozvoliti njihov progon i pogrom, ali njegova ocena da je “pređen Rubikon” govori o tome koliko je situacija ozbiljna, ocenio je danas urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

“Predsednik je rekao da će u sledećih desetak dana da se traga za kompromisom i da Srbija pokušava da do poslednjeg momenta učini sve što može da dođe do mirnog rešenja i da spreči eventualne vrlo moguće sukobe na severu KiM i u srpskim sredinama”, rekao je Garić za Tanjug povodom današnjeg obraćanja predsednika Vučića.

On je ukazao da Aljbin Kurti sa naoružanom policijom pokušava da sprovede recipročne mere i najavljuje da od toga neće odstupiti, što je signal, kako kaže, da oni ne odustaju i da kosovski i zapadni sponzori nisu učinili ništa da Kurtija odvrate od takve ideje.

Garić je ocenio i da je istinska zainteresovanost međunarodne zajednice da sačuva mir upitna, kao i da je sav njihov rad, kako je rekao, do sada bio samo deklarativan.

Garić je ocenio da Evropska unija nema kontrolu nad procesom dijaloga u Briselu i da održava privid pokušaja razgovora, jer, kako smatra, ni Borelj ni Lajčak taj razgovor nisu u stanju da vode u onom smeru koji bi napravio bilo kakav rezultat.

On je rekao i da je odugovlačenje EU sa razgovorima Beograda i Prištine njihova poruka da za sada nema ni izgleda za učlanjenje država zapadnog Balkana.

Sa druge strane, kako je kazao, Amerikancima se žuri kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine.

“Stejt Department ima ideju da ubrza proces dijaloga Beograda i Prištine, u procesu pregovora Beograda i Prištine oni vide međusobno priznanje Kosova i poštovanje prištinskog Ustava, što mi ne možemo da prihvatimo i tu pada svaka mogućnost za eventualni dogovor, a Kurti se drži te američke teze da je kosovska nezavisnost neupitna stvar”, ističe Garić.

On je kazao da je to što je Priština na nedavnim pregovorima u Briselu zahtevala novi sporazum sa šest tačaka pokazatelj je ogromnog nerazumevanja Beograda i Prištine, kao i da Kurti dolazi primarno sa zahtevom o međusobnom priznanju.

“Kurti dolazi isključivo sa zahtevom o međusobnom priznanju i to su sada ponovo u Briselu stavili pred predsednika Vučića, a onda vidimo još zahteva sa njihove strane poput ovoga o ratnoj odšteti”, rekao je Garić i dodao da je to bespotrebno vraćanje u prošlost a da Albanci i danas žele da zadrže narativ iz 1998, 1999. i 2000. po kome su oni žrtve, a Srbija zločinac.

Što se tiče bezbednosti Srba na Kosovu, on je kazao da je ona upitna iako se tamo nalaze jedinice KFOR-a. Garić kaže da nije siguran kako će i na koji način KFOR reagovati ukoliko, kako je rekao, “razularena” kosovska policija krene da kidiše na bezbednost Srba i njihovu imovinu.

“Od KFOR-a se očekuje da spreči to divljanje kosovske policije, ali kada uzmemo u obzir sve izjave u prethodnom periodu i da je Stoltenberg u Briselu saopštio da će oni da se bave i regulisanjem saobraćaja u smislu da omoguće i slobodni saobraćaj na severu KiM, verovatno misleći da spreči barikade, znači da oni vide kao problem u tome što Srbi pokušavaju da odbrane svoja prava, bezbednost, i sve ono što im je još ostalo u rukama postavljanjem barikada”, objasnio je Garić.

On smatra i da srpski narod na KiM ima mnogo razloga za brigu, ali da je pokazao spremnost da ne pristane, kako je kazao, da bude “bačen na kolena” i prihvati teror i diktaturu Prištine.

“Srbi su potpuno izgubili poverenje u međunarodnu zajednicu i u zapad, a naravno i u Prištinu. Više albancima i Kurtiju ne možete verovati, i ostaje ta odbrana kad ste priterani uza zid i nemate kuda. To su prirodne reakcije i svi moramo da damo podršku Srbima, a suštinska poruka predsedika Vučića da neće dozvoliti progon i pogrom Srba je poruka na kojoj Srbi na prostoru celog KiM žive i grade svoju veru u budućnost”, zaključio je Garić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: